TOP

Udbetaling af bibliotekspenge for mere end 183 millioner kroner rykkes frem – forfatterne har pengene på fredag

Den årlige udbetaling af de såkaldte bibliotekspenge til danske forfattere bliver fremrykket, skriver Slots- og Kulturstyrelsen på deres hjemmeside.

Fremrykningen sker som følge af den pressede økonomiske situation som store dele af den danske kulturbranche – herunder også forfatterne – er havnet i. 

Udbetalingen, der egentlig skulle have fundet sted i begyndelsen af april, er nu sat til fredag den 27. marts. Hasteudbetalingen sker efter, at både Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere under møder med kulturminister Joy Mogensen (S) har foreslået en tidligere udbetaling, hvilket ministeren har efterkommet. 

Kulturministeren har flere gange opfordret kulturbranchen til at komme med ideer og alternative løsninger til, hvordan man kan hjælpe ud over de hjælpepakker, som allerede er lanceret fra regeringens side, og som ikke holder hånden under alle kunstnere. Blandt andet har Billedkunstnernes Forbund (BKF) været ude for at påpege, at omkring halvdelen af deres kunstnere ikke er dækket ind under regeringens seneste hjælpepakke til kontraktansatte, selvstændige og freelancere, da de simpelthen tjener så lidt, at de går under ordningens minimumsgrænse.

Det samme gælder for en række danske forfattere, og her kan den tidlige udbetaling af bibliotekspengene give dem, der er berettiget til de midler, nogle penge ved månedsskiftet, som de ellers ikke ville have haft. 

På finansloven for 2020 er der afsat 183,1 millioner kroner til bibliotekspenge for bøger, heraf går seks procent til e-bøger og netlydbøger.  Sidste år fik over 10.000 forfattere del i bibliotekspengene. Pengene uddeles efter en udregning, hvor fysiske bøger beregnes efter antal “udlånsenheder” (dvs. eksemplarer), mens de elektroniske udlån udregnes efter antallet af udlån. Hvis beløbet går under 1.327 kroner, udbetales det ikke.  

Rettelse mandag 23. marts 9.30: Udregningsmodellen udspecificeret i forhold til fysiske udlån og elektroniske udlån.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk