TOP

Otte kulturhistoriske museer får akuthjælp

Nordjyllands Historiske Museum, Museum Østjylland, Viborg Museum, Museum Thy, Museum Vestsjælland, Museum Sydøstdanmark, Sydvestjyske Museer og Museet på Sønderskov.

Det er de otte kulturhistoriske museer, der i år får akuthjælp fra Slots- og Kulturstyrelsens tre millioner store pulje, der skal sikre arkæologiske fund, som ellers ville være gået tabt. 

“I Slots- og Kulturstyrelsen har vi i vores bevilling mulighed for at afsætte midler til hurtig udrykning, når vores fælles kulturarv er truet. Det er nogle meget interessante lokaliteter, vi kommer til undsætning i år, hvor museerne vil sikre fund, der fortæller vigtige historier om vores fælles fortid,” udtaler enhedschef Dorte Veien Christiansen fra Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse. 

De otte støttemodtagere er fundet blandt et felt på 14 ansøgere, som tilsammen havde søgt om 7,1 millioner kroner. 

Blandt de udvalgte finder man blandt andet Museum Thy i Thisted, der får midler til at udgrave et areal på det sted, hvor man i 2019 afdækkede det unikke fund Kallerupfundet, som består af en række velbevarede bronzegenstande. Museum Thy får støttemidler til at undersøge Kallerupfundets sammenhæng med omgivelserne, gravsted og gravhøj.

Et andet museum, der modtager midler, er Nordjyllands Historiske Museum, som i 2019 gik i gang med en ny udgravning af en gravplads med hundredvis af grave fra jernalderen, mens eksempelvis Museum Sydøstdanmark skal bruge sine tildelte midler på en større arkæologisk udgravning af et forsvarsanlæg med palisader, der blev bygget i stenalderen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.