TOP

Oscar-nomineret dansk dokumentar anklages for løgne og manglende aflønning – nu går DFI ind i sagen

Den syriskfødte dokumentarist Feras Fayyad var tidligere i år med i opløbet om en Oscar med sin storroste danskproducerede krigsdokumentar ‘The Cave’.

Nu er instruktørens forrige film, den ligeledes danskproducerede og Oscar-nominerede krigsdokumentar ‘Last Men in Aleppo’ fra 2017, blevet omdrejningspunkt for en række beskyldninger om fordrejede sandheder og udeblivende aflønninger.

Den ene del af anklagerne går på Feras Fayyads egen rolle i produktionen. Ifølge Hassan Kattan, der var instruktørassistent i Aleppo, satte Feras Fayyad ikke livet på spil, som en række interviews med den prisbelønnede instruktør ellers har givet indtryk af.

I stedet instruerede Feras Fayyad en række lokale fotografer i Aleppo gennem sociale medier.

“Feras har sagt i nogle interviews, at han var tæt på at dø under optagelserne. Men det var os, der var ved at dø i flere scener, man kan se i filmen,” siger Hassan Kattan, der var instruktørassistent i Aleppo, til Ekstra Bladet.

DFI: “Det skal undersøges”

Den anden del af kritikken drejer sig om den aflønning, som filmens fotografer blev lovet, men aldrig fik. Det har nu fået Det Danske Filminstitut (DFI), der har i sin tid gav konsulentstøtte til ‘Last Men in Aleppo’, til at gå ind i sagen.

“Når man får filmstøtte, sker det på baggrund af et budget. Det er klart, at hvis der er afvigelser, så skal det undersøges,” siger DFI-direktør Claus Ladegaard til Berlingske og tilføjer, at filminstituttet nu “vil undersøge sagen nærmere”. 

Den manglende betaling skyldes, at filmens danske produktionsselskab, Larm Film, er gået konkurs. Til Ekstra Bladet bekræfter selskabets tidligere direktør, Søren Steen Jespersen, at aflønningen aldrig har fundet sted. Ifølge avisen mangler der cirka at blive betalt 150.000 kroner til filmens fotografer.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk