TOP

Organisationer bag godt 500 kulturinstitutioner foreslår plan for genåbning

Seks organisationer, som repræsenterer mere end 500 kulturinstitutioner, har lavet deres eget bud på en plan for genåbning af kulturlivet.

Det skriver Politiken

De seks organisationer er de samme, som har skrevet et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S), nemlig Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert- og Kulturhuse, Organisationen Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner.

Ifølge notatet med titlen ‘Prioriteter for genåbning af kulturlivet’, som Kulturmonitor er i besiddelse af, foreslår organisationerne i alt fem initiativer, hvoraf tre har høj prioritet. 

Det første initiativ er en differentieret genåbningsplan på kulturområdet med trinvis åbning af kulturelle aktiviteter i fire faser, hvor den sidste er en tilbagevenden til verden, som den så ud før coronakrisen. 

Genåbningens forskellige faser

Organisationerne foreslår, at den første fase byder på en kontrolleret åbning af museer og biblioteker og biografer, koncertsale og teatre for grupper af op til 100 publikummer – samt aktiviteter for børn, unge og vaccinerede ældre.

Anden fase omfatter en kontrolleret åbning af medborgerhuse, mindre spillesteder og mellemstore koncertsale og teatre med op til 500 publikummer. Den tredje fase er en kontrolleret åbning af store teatre og spillesteder med op til 1.500 publikummer. 

I alle faser er afstand, mundbind, negative tests og siddende publikummer en del af genåbningsplanen. 

Politisk opbakning til genåbningsplan

I Politiken bakker Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti op om, at der snarest bliver lavet en genåbningsplan på kulturområdet. 

Ifølge de radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, er kulturlivets ønsker er “som talt ud af et radikalt gruppemøde”.

“Livet handler om andet end at overleve, og derfor er det vigtigt at få åbnet kulturlivet. Jeg er enig i, at der må være en række kulturinstitutioner, som kan åbne snart. Og det vil være rigtig godt, hvis Folketinget lægger en samlet plan frem, så for eksempel teatre ved, at de kan regne med at kunne have forestillinger fra den og den dato,” siger han til Politiken.

Bud på andre initiativer

De seks organisationers bud på øvrige initiativer med høj prioritet er en justering og forlængelse af kulturens aktivitetspulje, samt at børn og unge får mulighed for at gå i teatret eller på museum og biblioteket i skoletiden. 

“I forbindelse med genåbningen af uddannelsesinstitutioner, skoler, daginstitutioner mv. øges test af børn og unge betragteligt. Der bør derfor arbejdes for, at institutions- og skolebørn kan benytte kulturtilbud som en del af undervisningen,” lyder det i notatet fra de seks organisationer.

Derudover foreslår organisationerne, at kulturlivet åbner for vaccinerede ældre, og at det bliver skabt et innovationscenter for kulturen.

“Kulturaktører er udfordrede af at skulle udvikle nye, digitale formater på kort tid, for at brugerne kan tilbydes online platforme under nedlukning og begyndende genåbning. Der mangler udviklingsmidler til at finde nye løsninger til at afprøve nye metoder til at gøre kulturinstitutionerne bæredygtige igen, og derfor bør kulturinstitutionerne få hjælp til at oprette et innovationslaboratorium, ligesom idrætten har det (DIF). Dette bør koordineres og iværksættes af brancheforeningerne for at sikre, at det er tæt på institutionerne og sektoren,” lyder det i notatet.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.