TOP

Onlinekoncerter og festivaler rammes af avanceret form for svindel

Mens festivaler, spillesteder og koncerthuse er blevet lukket på grund af coronakrisen, har mange arrangører søgt alternative veje for at nå ud til et koncerthungrende publikum. Streamede koncerter og andre kulturbegivenheder er vokset frem på blandt andet de sociale medier, men det har samtidig skabt grobund for en ny form for svindel, skriver Politiken.

Flere arrangører har således oplevet en avanceret form for phishing særligt via Facebook. Blandt andet har rock- og metalfestivalen Nordic Noise, der blev afviklet helt gratis og digitalt i starten af maj, registreret ni falske Facebook-begivenheder, der alle refererede til Nordic Noise og krævede folks kreditkortoplysninger for at de kunne følge begivenheden. 

Også Roskilde Festival oplever, at deres events bliver kopieret som begivenheder – komplet med grafik og alle former for data – i forsøget på at lokke kreditkortoplysninger ud af folk.

“Svindlerne udnytter folks trang og lyst til at blive underholdt. Man vil gerne tro på, at de her events er rigtige, og man skal faktisk virkelig koncentrere sig for at opdage, at det ikke er de officielle begivenheder. Alle kan oprette en facebookside og -profil, så derfor skal man altid undersøge, om udbyderne findes uden for Facebook. Spørg dig selv, hvem det er, du handler med. Hvem er ’Onlinemusic’ eksempelvis? Det er ikke lige til at finde ud af, og så skal man være varsom,” siger projektchef hos Forbrugerrådet, Ulla Malling. 

Hos Facebook Danmark oplyser man til Politiken, at man er opmærksom på problematikken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk