TOP

Østjyske museer sender 500 medarbejdere hjem

To store østjyske fyrtårne på kulturarvsfronten, Moesgaard Museum og Den Gamle By, ser sig begge nødsaget til at udnytte regeringens lønkompensationsordning. 

Den 12. marts lukkede Moesgaard Museum for gæster, men nu lukker de også helt ned for resten af museets opgaver, hvilket betyder, at i alt bliver 246 medarbejdere sendt hjem. 

Det skriver Randers Amtsavis.

For den Gamle Bys vedkommende er tallet endnu højere. Den Gamle Bys bestyrelse har godkendt, at museet benytter sig af trepartsaftalen, da de vurderer, at det er den bedste model for dem. Derfor sender de 250 fastansatte og timelønnede hjem. Derudover bliver omkring 300 frivillige berørt, og dermed er omkring 550 mennesker således berørt af Den Gamle Bys nedlukning. 

Det oplyser museumsdirektør Thomas Bloch Ravn i en mail til Kulturmonitor. 

“Hjemsendelsen af de mange medarbejdere sker som følge af, at museet nu er lukket for besøgende og dermed med ét slag har mistet hele sin kommercielle indtægt i form af entré fra publikum og omsætning i butikker og restauranter,” fortsætter museumsdirektøren, der i sidste uge forklarede, at krisen kan koste museet omkring 10 millioner kroner, såfremt den fortsætter i tre måneder. Heraf vil kulturarvsmuseet kunne få dækket knap halvdelen i lønkompensation, vurderer han.

Samtidig frygter Thomas Bloch Ravn, at besøgstallet vil styrtdykke. I 2019 havde de omkring 500.000 besøgende, men han frygter, at krisen og en nedgang i turismen kommer til at koste omkring 200.000 besøgende i 2020.

“Det er meget trist, men vi håber det bedste. I hvert fald kan vi konstatere, at alle medarbejdere bakker flot op – og alle gør, hvad de kan,” siger han.

Nødsaget til at udnytte hjælpepakke

På Moesgaard Museum vurderer direktør Mads Kähler Holst, at hjemsendelsen af medarbejderne museets eneste mulighed for at overleve krisen.

“Det er meget vemodigt at stå i den her situation, og det er bestemt ikke rart at være den sidste, der lukker og slukker. Men krisen er meget alvorlig for museets økonomi. Hvis vi skal kunne beholde de arbejdspladser, vi har på Moesgaard, og dermed også sikre, at vi kan starte op igen, så snart der bliver mulighed for det, så ser vi os nødsaget til at benytte os af den lønkompensationsordning, som regeringen har fremlagt som hjælpepakke,” siger Mads Kähler Holst til Randers Amtsavis.

Moesgaard Museum har derudover også hjemkaldt de medarbejdere, der udførte felt- eller forskningsarbejde i udlandet, mens Den Gamle By har hjemsendt cirka 50 medarbejdere, der var tilknyttet projekter finanseret af særlige midler som eksempelvis fonde. 

Hjemsendelsen af medarbejdere på Moesgaard Museum omfatter samtidig museet i Højbjerg, Vikingemuseet i Aarhus, Odder Museum og Samsø Museum. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk