TOP

Odense vil have nyt forskningscenter om H.C. Andersen: Søger om 45 millioner kroner på finansloven

Et nyt nationalt center, der gennem forskning, digital sikring og formidling skal synliggøre forfatteren H.C. Andersens værker og betydning både nationalt og internationalt.

Det er ambitionen hos Syddansk Universitet og Odense Bys Museer, der er gået sammen om den ambitiøse satsning og har søgt om 45 millioner kroner til en realisering. Håber er at få projektet på finansloven, skriver TV 2/Fyn.

H.C. Andersen har allerede et museum, to huse, en festival, en park og sætter allerede i dén grad sit præg på Odense. Desuden er byen lige nu i gang med bygningen af Det nye H.C. Andersen Hus, der forventes at stå klart i 2021, hvis man ellers kan komme overens med naboerne, men alligevel mener gruppen bag, at der er både plads og behov for et H.C. Andersen Center.

“Grundtvig har et center, Søren Kierkegaard har et center. Vi synes, at det er lidt mærkeligt, at H.C. Andersen, som er så kæmpestor, ikke har sit eget center,” siger Torben Grøngaard, der er museumsdirektør for Odense Bys Museer, til TV 2/Fyn.

En fælles kulturarv

Selve finansieringen lægges an på en bevilling på 10 millioner kroner årligt over en årrække for at føre visionerne ud i livet. Og ifølge museumsdirektøren kan Odense Kommune ikke løfte opgaven alene. H.C. Andersen er et nationalt anliggende og en fælles kulturarv. 

“Odense Kommune kan ikke løfte undervisningen i hele Danmark, ligesom Syddansk Universitet ikke kan løft det alene. Danmark er nødt til at være med,” lyder det.

For at drøfte mulighederne har folkene bag bedt om foretræde for folketingets kulturudvalg 25. september, hvor professor på SDU Johs Nørgaard Frandsen og Torben Grøngaard vil fremlægge planen. Dertil har de bedt om at komme til at tale med Kulturminister Joy Mogensen (S).

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk