TOP

Nyt kunstråd: Ingen støtte til ansøgninger, hvor der ikke er taget højde for løn til kunstnere

I februar blev Rådet for Visuel Kunst i Københavns Kommune etableret. Rådet er nu klar med sit første udspil og melder ud, at det fremover kun vil støtte projekter, hvor kunstnerhonorar fremgår tydeligt af ansøgningen.

“Med beslutningen vil vi understrege, at kunstnere skal betales for deres arbejde. De, der skaber det kunstneriske indhold, skal kunne forvente at blive aflønnet, ligesom de andre funktioner på udstillingsstedet. Det er en kulturændring, der kræver, at både små og store institutioner vænner sig til, at kunstnerlønninger er en del af budgettet,” udtaler billedkunstner og medlem af det nye kunstråd, Hannah Anbert, i en pressemeddelelse.

”Politisk er der fokus på ligestilling både kønsmæssigt og generelt. Det gælder også i forhold til at sidestille kunstnererhvervet med andre erhverv, hvor man bliver betalt for det arbejde, man udfører. Det er derfor vigtigt, at vi som et kommunalt nedsat råd også er med til at vise vejen,” siger Gyda Heding (Ø), medlem af Borgerrepræsentationen og Rådet for Visuel Kunst I Københavns Kommune.

Hos Billedkunstnernes Forbund er man positiv over for det nye kunstråds udmelding.

“Det er et stærkt tiltag, der bør vise vej i forhold til kommunens egne kunstinstitutioner – og som også sætter et godt eksempel til efterfølgelse både for landets øvrige kommuner og for staten,” siger formanden for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer, på bkf.dk.

At ordentlig aflønning af kunstnere ikke nødvendigvis er en selvfølge på Københavns Kommunes kunstinstitutioner blev tidligere på året demonstreret, da Kunsthal Nikolaj forsøgte at hyre performere til 43 kroner i timen.

Billedkunstnernes Forbund har tidligere opfordret til, at Københavns Kommune stiller krav om honorar til udstillende kunstnere på kommunens kunstinstitutioner.

“Men vi har endnu til gode at se, om Københavns Kommune begynder at stille krav om kunstnerhonorar på alle kommunens kunstinstitutioner. Rådet for Visuel Kunst kan trods alt kun stille krav om kunstnerhonorar i forbindelse med tildelingerne fra rådets egen, begrænsede pulje til projekter og indkøb af værker,” konstaterer Nis Rømer på bkf.dk.

Rådet for Visuel Kunst afløser det tidligere Billedkunstudvalg i Københavns Kommune. Rådet for Visuel Kunst støtter billedkunstneriske projekter af høj kvalitet og køber kunst, som bliver hængt op på kommunale institutioner og kontorer.

Kulturmonitor sætter fokus på kunstneres arbejds- og lønforhold i en række artikler som:

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.