TOP

Nyt bud på sang til Højskolesangbogen skaber debat

En af de nye sange, som kan være på vej ind i Højskolesangbogen, vækker debat. Det er sangen ‘Ramadan i København’, som Isam Bachiri – også kendt som Isam B. – har skrevet sammen med Nana Jacobi, Anders Greis og Özcan Ajrulovski.

Den nye og 19. udgave af Højskolesangbogen udkommer til november 2020, og det er hensigten, at der skal optages op til 150 sange, der afspejler det moderne og urbane Danmark. 

I Berlingske udtaler LA-politiker og sociolog Henrik Dahl, at sangbogsudvalget er “totalt til grin”, hvis ‘Ramadan i København’ bliver optaget i Højskolesangbogen.

“En typisk dansk højskole er kristen og national og i total modstrid med ortodoks islam. Grundtvigianismen som ideologi handler jo om inklusion, ligestilling og ligeværd – ortodoks islam handler om dem og os, om hierarki og herrefolk over vantro. Derfor giver en ramadan-sang i Højskolesangbogen absolut ingen mening,” siger Henrik Dahl i Berlingske

Også Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen er kritisk og giver i Berlingske udtryk for, at en sang om ramadan vil være et voldsomt brud med Højskolesangbogens tradition. 

“Jeg mindes ikke andre højskolesange, der kun handler om fasten, heller ikke nogen, der handler om f.eks. jødiske eller hinduistiske højtider,” siger Alex Ahrendtsen.  

Der blev tidligere på året afholdt et tre dage langt seminar på Den Rytmiske Højskole for knap 30 sangere, komponister og tekstforfattere, der havde mod på at skabe nye sange til den kommende udgave af Højskolesangbogen. En af dem var Isam B.

“Højskolesangbogen mangler lyden af det brune Danmark. Noget af det urbane. Et udtryk for os danskere, som har nogle andre rødder,” udtalte Isam B. i den forbindelse i en artikel på Højskolesangbogens hjemmeside og tilføjede:  

“Jeg vil gerne bidrage med alt, der kan være med til at nuancere og menneskeliggøre Danmark, som det ser ud i dag. Der mener jeg også de grupper, jeg repræsenterer. Noget af det muslimske, dét at være bymenneske, sprog og de traditioner, jeg er vokset op med og føler er danske. Jeg mener helt klart, at vi har et ansvar for at præsentere det. For vores egen skyld og vores børns skyld.”

Det er endnu ikke afgjort, hvilke nye sange, der bliver indlemmet i den nye udgave af Højskolesangbogen, men formand for sangbogsudvalget, Jørgen Clausen, tilkendegiver over for Berlingske, at ‘Ramadan i København’ er en god sang, der absolut for potentiale til at blive optaget.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.