TOP

Ny viden: Universitet finder giftige grundstoffer på gamle bøger

Efter undersøgelser af en række gamle bøger på Syddansk Universitetsbibliotek har medarbejdere fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved SDU fundet giftige grundstoffer i flere bogbind, skriver universitetet via deres hjemmeside.

Gift som eksempelvis arsen, der i gamle dage blev brugt til fremstilling af den grønne farve, kan være et stort problem for forskere, der arbejder med gamle bøger på biblioteker rundt omkring i verden. 

Derfor arbejder forskningsbibliotekar Jakob Povl Holck fra SDU sammen med kollegaer for at få lavet en række retningslinjer gennem den internationale biblioteksorganisation IFLA omkring håndtering af gamle bogsamlinger.

Det er postdoc Thomas Delbey og professor Kaare Lund Rasmussen, der har undersøgt en række af værkerne på Syddansk Universitetsbibliotek for giftstoffer. Indtil videre har de konstateret giftstoffer på tre bøger på SDU og ydermere en fra Smithsonian Libraries i Washington.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test