TOP

Ny viden: Tre ting får især danskere til at fravælge teatret

Der er tre ting, der især gør sig gældende, når danskere fravælger teatret: Billetpris, mangel på nogen at dele oplevelsen med og at man i stedet prioriterer andre oplevelser. 

Det viser rapporten ’Perspektiver på Publikum –  En national undersøgelse af danskernes scenekunstvaner’, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Applaus og Rambøll. Rapporten er baseret på en meningsmåling, som 5.571 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i. 

Ifølge rapporten mener 39 procent af de adspurgte danskere, at det er for dyrt at gå i teatret. Og når man spørger de danskere, der allerede opsøger scenekunsten om, hvad der kunne få dem til at gå mere i teatret, svarer knap halvdelen – 44 procent – billigere billetter.   

”Prisfastsættelse har i mange år været et omdiskuteret emne i scenekunstbranchen. Vores kvalitative interviews indikerer, at selvom prisen er en barriere for mange, så handler det i sidste ende om en risikovillighed fra borgeres side. Hvis de ikke er sikre på, hvilken oplevelse de får, så falder risikovilligheden. De vil vide, om det er pengene og ikke mindst tiden værd,” udtaler Lene Struck-Madsen, der er projektleder for Applaus, i en pressemeddelelse. 

Ifølge rapporten ville 21 procent gå mere i teatret, hvis de havde nogen, de kunne dele oplevelsen med. 16 procent giver udtryk for, at de mangler nogen i omgangskredsen, der tager initiativ til en tur i teatret. 

“Heri ligger et oplagt potentiale for teatrene i at tage et ansvar for de sociale rammer, der er omkring det at gå i teatret,” lyder det i pressemeddelelsen fra Applaus. 

35 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de prioriterer andre oplevelser frem for at gå mere i teatret. 

Andre årsager til ikke at opsøge teatret i højere grad er blandt andet mangel på viden om, hvad teatret tilbyder (otte procent), en oplevelse af, at teatret ikke henvender sig til de adspurgte (syv procent) og ikke beskæftiger sig med noget interessant (syv procent). 

En pixi-udgave af rapporten kan læses her. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test