TOP

Ny viden: Musik virker angstdæmpende på linje med beroligende medicin

Det er ikke særlig udbredt i det danske sundhedsvæsen at bruge musik som beroligende middel forud for eksempelvis mindre operationer. Men det burde der måske laves om på.

I hvert fald hvis man skal følge resultatet af et nyt studie foretaget i Pennsylvanien i USA. Studiet viser, at musik rummer et stort potentiale som effektfuldt middel, der kan gøre patienter mere rolige inden en operation.

Faktisk kan musik i nogle tilfælde være lige så effektfuldt som beroligende medicin, der indeholder stoffet midazolam. Det skriver mediet Videnskab.dk.

“Det er ikke overraskende, at musik kan virke beroligende og reducere angst, men det er interessant, at man har sammenlignet det med medicin, og at man finder, at det virker stort set lige så godt,” siger Kira Vibe Jespersen, der er post doc ved Center For Music In The Brain på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Studiet er udført ved at opdele et udvalg af personer i to grupper, hvor den ene gruppe fik udleveret et par høretelefoner med musik i langsomt tempo, mens den anden gruppe fik udleveret 1-2 mg. af et præparat, der indeholdt midazolam.

Og her viste resultaterne, at forskellen på patienternes angstniveau efterfølgende var minimal – og dermed ikke signifikant.

Forklaringen skal findes i nogle grundlæggende mekanismer i hjernens belønningssystem, som bliver aktiveret af blandt andet den musik, vi hører. Samtidig virker musik også distraherende, hvilket kan spille en rolle i forhold til studiets resultater.

“De fleste mennesker siger, at det er musikkens indflydelse på deres følelsesliv, der er den primære grund til, at de lytter til musik. Ud over den følelsesmæssige respons kan musik også virke angstreducerende, fordi det fanger vores opmærksomhed og derfor tilbyder en positiv distraktion fra det forestående indgreb,” siger Kira Vibe Jespersen til Videnskab.dk.

Du kan læse hele studiet her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.