TOP

Ny viden: Litteratur indtaget gennem ørerne påvirker hjernen på samme måde som læsning

Litteratur aktiverer mennesker hjerner, og det har ingen betydning, om den bliver indtaget med ørerne eller øjnene.

Det er ifølge DR konklusionen fra en gruppe forskere fra UC Berkeley, som har undersøgt hjerneaktiviteten under henholdsvis læsning og lytning, og den har altså vist sig at være den samme uafhængigt af, hvordan ordene bliver indtaget. 

“Du kan altså sagtens høre en podcast eller lydbog i stedet for at læse en bog. Det giver den samme aktivitet i hjernen. Men selvfølgelig kun hvis indholdet er det samme som i bogen, du ellers ville have læst,” siger lektor i lingvistik ved Københavns Universitet Kasper Boye til DR og forklarer, at hjernen eksempelvis danner den samme forestilling i forbindelse med ordet ‘hund’, uanset om man læser eller hører det.

Alligevel er der fordele ved både læsning og lytning. 

“Læsning har den fordel, at man let kan genlæse svære passager, mens det er vanskeligere at gøre, når man hører en tekst. Hørt tekst har den fordel, at man kan gøre noget andet samtidig. For eksempel køre bil. Derfor kan man indimellem optimere sit tidsforbrug bedre ved at høre tekster,” siger Mikkel Wallentin, der er lektor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet med speciale i hjernens arbejde med sprog, til DR.

Forskningsprojektet fra UC Berkeley er beskrevet i The Journal of Neuroscience her

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test