TOP

Ny viden: Flere aktiviteter på landets biblioteker end nogensinde før

Landets folkebiblioteker afholder flere arrangementer, foredrag og aktiviteter end nogensinde før. Det er blot en af konklusionerne i en ny rapport som Slots- og Kulturstyrelsen har offentliggjort. 

‘Biblioteksbarometer for folkebiblioteker 2018’ er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt alle folkebiblioteker i Danmark.

I 2018 blev der afholdt i alt 2.240 forskellige slags litteraturformidlingsaktiviteter, som personalet på landets folkebiblioteker stod for, hvilket er 433 flere arrangementer end året før. I 2018 kunne man på landets bibliotekerne blandt andet deltage i ‘bookwalks’, hvor man bliver ført ind i litteraturens verden på vandringer i naturen, guidede fælleslæsninger, hvor biblioteksbrugere mødes i læsegrupper og guides ind i fortællinger, forfatterarrangementer, oplæsning i mørke og lyrikaftener. 

Stabile besøgstal

Tal fra Danmarks Statistik viser, at folkebibliotekerne fortsat er en af de mest benyttede kulturinstitutioner med over 37,6 millioner besøgende sidste år. Et besøgstal, der har ligget stabilt igennem de seneste år. 

Kulturvaneundersøgelsen, som bliver udført af Danmarks Statistik for Kulturministeriet understøtter dette. 43 procent af de adspurgte brugere af bibliotekerne havde i 1. kvartal af 2019 været på besøg på biblioteket, og 28 procent havde benyttet sig af bibliotekernes digitale tjenester som for eksempel ‘Filmstriben’ og ‘eReolen’.

Nøgletal fra undersøgelsen:

  • 87,9 procent af folkebibliotekerne arbejdede med sprogstimulering i 2018.
  • 95,9 procent af folkebibliotekerne arbejdede med at styrke børns læselyst i 2018.
  • 75,3 procent af folkebibliotekerne havde i 2018 depoter eller børnehavebiblioteker.
  • 92,8 procent af folkebibliotekerne arbejdede med frivillige i 2018. 
  • I knap 64 procent af kommunerne var der i 2018 biblioteksbetjening uden for bibliotekets fysiske rammer i form af for eksempel bogbusser og opsøgende formidling i institutioner.
  • I 2018 blev der på 55,7 procent af folkebibliotekerne afholdt kurser i kildekritik og fake news. 

Se hele rapporten fra Slots- og Kulturstyrelsen her.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk