TOP

Ny viden: “Der har været en overophedet forventning om, at digitale kommunikationsmidler kunne frelse museerne”

IPad’en har efterhånden gjort sit indtog på de danske museer, men ifølge ph.d. og cand.mag Signe Lykke Littrup er det ikke sikkert, at det er den rigtige vej at gå for museerne, når de inddrager deres gæster i udstillingerne, fortæller forskeren i en artikel på ‘Vores’ Museums’ hjemmeside.

Signe Lykke Littrup er uddannet filosof og kunsthistoriker og har gennem de sidste tre år arbejdet på ph.d.-projektet ’Museet som oplevelsesrum’ på Roskilde Universitet, hvor hun blandt andet har undersøgt, hvordan digitale teknologier kan understøtte den fysiske museumsoplevelse.

I sit projekt har hun taget udgangspunkt i Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Projektet er en del af et større forskningsprojekt ’Vores Museum’, som har fokus på, hvordan man gennem museumsformidling kan styrke museumsgæsternes medborgerskab.

Ifølge Signe Lykke Littrup er det misforstået, at den udbredte brug af digitale virkemidler i museumsformidlingen er nok til at engagere museumsgæsterne i udstillingerne:

”Der har været en overophedet forventning om, at digitale kommunikationsmidler kunne frelse museerne, så de blev mere relevante og interaktive. Men det holder jo ikke. Man får ikke nødvendigvis en mere aktiv oplevelse, fordi man går rundt på museet med en iPad som erstatning for en audioguide eller en personlig guide,” forklarer hun på ‘Vores Museums’ hjemmeside.

Museumsformidling i øjenhøjde

I bund og grund handler det for Signe Lykke Littrup om, hvordan museumsformidlingen kan være med til at få museumsgenstandene og museumsgæsterne tættere på hinanden.

I forskningsprojektet har hun fundet frem til, at det handler om, at museumsgæsterne skal have lov til at interagere med udstillinger, og at man ikke skal tale ned til museumsgæsterne:

”Det er fint nok i sig selv at stå og kigge på en udstillingsmontre, men man oplever jo, at man bliver distanceret. At det er museet, der er autoriteten, som fortæller, styrer dit blik og har bestemt, at du ikke må røre. Al den bevidsthed følger jo med, og så er det ikke så mærkeligt, at lige meget hvor interessant en genstand er, så føler man sig en lille smule afskrevet på forhånd – medmindre man er nørd og meget historisk interesseret,” siger hun i artikel på forskningsprojektets hjemmeside.

Når museerne skal udvælge, hvilken slags museumsformidling de vil satse på, er det ifølge forskeren vigtigt, at de gør sig klart, hvilken viden de gerne vil videreformidle, og hvilken teknologi, der passer til formålet.

Forskningsprojektet ’Vores Museum’ blev igangsat i 2016 og afsluttes i 2020.

Læs mere om projektet ’Museet som oplevelsesrum’ og de andre projekter i ’Vores Museum’ her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på natalie@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test