TOP

Ny scenekunstreform på plads – øget støtte til egnsteatre og Det Københavnske Teatersamarbejde videreføres

Kulturminister Mette Bock (LA) har indgået en ny scenekunstaftale med bred politisk opbakning. Aftalen giver et markant økonomisk løft til Fredericia Teater, Randers Egnsteater og Vendsyssel Teater, som fremover skal være regionale kraftcentre. Desuden får en række egnsteatre i hele landet samt BaggårdTeatret og Aveny-T i fire år ekstra midler til udvikling.

Og sidst men ikke mindst sikres Det Københavnske Teatersamarbejde, der dog videreføres med et reduceret budget. En lukning har ellers tidligere været overvejet, hvilket dog efterfølgende er blevet kritiseret af blandt andet Østerbro Teaters direktør, Emmet Feigenberg.

Se alle hovedelementerne i den nye aftale her.

“Jeg er rigtig glad for, at vi nu har fået en bred politisk aftale, som vender den indirekte støtte på teaterområdet til aktive investeringer, så pengene kommer ud at arbejde på teatrene. Med et varigt økonomisk løft på i alt 10,5 mio. kr. til Fredericia Teater, Randers Egnsteater og Vendsyssel Teater skaber vi nogle nye regionale kraftcentre i Danmark, som forhåbentligt kan give os alle sammen nogle helt fantastiske oplevelser og inspirere andre teatre. Og med et 4-årigt udviklingstilskud til 14 egnsteatre kompenserer vi for den skævvridning, der historisk stammer tilbage fra amternes nedlæggelse. Vi har fået en aftale med nogle rigtig gode fremtidsperspektiver,” lyder det fra Mette Bock i en pressemeddelelse.

Aftalen er kommet på plads ved et bredt politisk forlig og bliver mødt med tilfredshed fra de involverede partier.

“Det er godt, at vi med denne aftale styrker en lang række, dygtige egnsteatre over hele landet, der giver dem mulighed for at nå ud til et endnu større publikum. Samtidig har det været vigtigt for Socialdemokratiet at sikre at tilskuddene til børns teaterbilletter ikke blev beskåret, som regeringen ellers havde foreslået,” lyder det fra Mogens Jensen, kulturpolitisk ordfører i Socialdemokratiet.

Netop tilskuddet til børneteatret har været omdiskuteret, da det har været på tale at skære i formidlingsordningen, hvilket ville gøre det dyrere for skoler og institutioner at tage børn i teatret.

Ikke så overraskende har det været vigtigt for Dansk Folkeparti, at egnsteatrene gik styrket ud af aftalen – ikke mindst dem, der ikke i forvejen fik støtte. Partiets kulturpolitiske ordfører, Alex Ahrendtsen glæder sig især over at ét bestemt teater har fået øget sin støtte.

“For Dansk Folkeparti var det vigtigt at få styrket de egnsteatre, der i dag ikke får statstilskud, med en samlet udviklingspulje fra finansloven på 22 mio. kr. over fire år. Samtidig er det en glæde, at vi belønner succesrige egnsteatre. Det er især en glæde, at Fredericia Teater endelig bliver tilgodeset med statslige midler,” lyder det fra Alex Ahrendtsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk