TOP

Ny rapport vil afsløre store problemer med sexisme og chikane i den danske film- og teaterbranche

Da #MeToo-bølgen begyndte at rulle, ramte den først filmbranchen. Det gjorde sig også gældende i Danmark, hvor overgreb og udnyttelse af magtpositioner på film- og teaterområdet fik stor opmærksomhed, og en række initiativer blev sat i værk

Men film- og teaterbranchen har store stadig problemer med sexisme og sexchikane. Det vil ifølge Politiken fremgå af en ny rapport fra Aarhus Universitet, som forventes at blive offentliggjort til november, og som Poducentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, tidligere på måneden gjorde Kulturmonitor opmærksom på.

Rapporten er blevet til i samarbejde med Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Producentforeningen og Dansk Teater, der på baggrund af resultaterne vil komme med en plan for, hvordan de fremover vil handle for at bekæmpe sexisme og krænkelser.

Formand for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, og Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Dansk Skuespillerforbund, har læst brudstykker af rapporten.

“Vi kan se, at det står virkelig ikke godt til. Der er stadig en kultur i branchen, der skal gøres noget ved,” siger Benjamin Boe Rasmussen til Politiken, mens Christina Rosendahl siger følgende: 

“Rapporten kommer til at bekræfte det billede, vi ser i medierne nu. Der er også et stort problem med sexisme i vores branche.”

“Vi reagerer på fakta”

Det danske forskningsprojekt omkring sexisme i film- og teaterbranchen blev sat i værk halvandet år, efter at Film og Scenekunst Initiativet – den danske film- og teaterbranches reaktion på #MeToo-bølgen – blev søsat.

Ifølge Jørgen Ramskov vil rapporten potentielt danne grundlag for en gentænkning af den rådgivningslinje, som tilsyneladende forsømmer sit formål.

“Vi kiggede på linjen i foråret, inden corona væltede det hele, netop fordi vi kunne se, at den blev brugt meget lidt. Så kom corona og væltede det hele, og tog vi den beslutning at vente at se, hvad undersøgelsen peger på. Så vi reagerer på fakta. Foreløbigt kan jeg i hvert fald se, at vi er en branche, der også har problemer på det her område,” sagde Producentforeningens direktør til Kulturmonitor.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.