TOP

Ny ni dage lang festival i Elsa Gress’ navn vil genoplive interessen for hendes forfatterskab og person

I år ville Elsa Gress være fyldt 100 år. Det markerer den nye kulturfestival ProGress, som er en hyldest til forfatteren og samfundsdebattøren. 

”De fleste husker nok Elsa Gress som ’rappenskralden’, ’amazonen’ og andre lignende øgenavne, som man rask væk tildelte de få kvinder, som var modige nok til at stikke næsen frem i samfundsdebatten på den tid. Men hun var så meget mere end det, og hun var en kvinde, der fik stor betydning for mange,” udtaler festivalchef og initiativtager, Pia Thanning, i en pressemeddelelse. 

Hun driver til daglig refugiet Villa Gress i Elsa Gress’ tidligere bolig og har et indgående kendskab til den afdøde forfatter. 

”Som forfatter og kritiker var Elsa Gress en vigtig stemme i debatten, som var med til at præge den kultur og det samfund, vi kender i dag. Med sit store internationale udsyn og lynende intelligens tilfører hun skarpe pointer til emner, der stadig er relevante i 2019 med en saglighed og dybde, som man godt kan savne i den noget overfladiske debatkultur, vi kender i dag. Der er således stadig masser af vitaminer at hente i Elsas forfatterskab. Det vil vi gerne formidle. Ligesom festivalen også kaster lys på det, der måske blev Elsas allerstørste værk: Hendes helt eventyrlige liv. Ved at sætte særligt spot på mennesket bag, håber vi, at festivalen med sine varierede tilbud kan give danskerne et mere nuanceret billede af Elsa Gress. En større forståelse for hendes person og univers, som kan være med til at genoplive interessen for hendes forfatterskab og drive historien om hende videre fremover,” siger Pia Thanning. 

Bag den ni dage lange festival står Kulturforening Marienborg, og på programmet er blandt andet musik, talks og kunst – heriblandt operaen ‘Myte om Mørke – en hyldest til Elsa Gress’ og udstillingen ‘Elsas Genkomst’. 

“Den stort anlagte opera, der tager udgangspunkt i Elsa Gress’ unge år, hvor det spirende fremmedhad førte frem til 2. Verdenskrig, bliver skabt af 7 unge kvinder, som i deres kunstneriske virke også er dybt engagerede i vores samfund, i kønsdebatten og i kunsten. Og lige som Elsa vil de gerne være med til påvirke, eksperimentere med kunsten og stille spørgsmål ved det etablerede,” lyder det om operaen. 

ProGress finder sted i perioden 10. til 18. august på  Sukkerfabrikken, Stege og Marienborg Gods.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.