TOP

Ny lov vedtaget: Techgiganter som Youtube skal fremover lave aftaler med musikere, kunstnere og andre rettighedshavere

Digitale delingsplatforme som Youtube og Facebook skal fremover lave aftaler med rettighedshaverne, når de vil vise deres musik, videoer eller andre former for indhold. 

Det er konsekvensen af en ny lov, som et stort flertal i Folketinget har vedtaget torsdag, og som er også målrettet medieaktører. 

”Vi sikrer nu, at de medier og kunstnere, der producerer indhold, også kan tjene penge på deres produkter, når techgiganterne bruger indholdet. Tech-giganterne har fået en dominerende position i samfundet, der gør, at nyhedsmedier og kunstnere er afhængige af platformene for at nå offentligheden. Det er et demokratisk problem, hvis techgiganter får en ekstrem magt over den offentlige samtale. Og det er et kulturpolitisk problem, fordi vores kulturelle identitet bliver afhængig af en digital infrastruktur, ingen i Danmark har indflydelse på,” udtaler kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse, hvor hun også slår fast:

“Lovændringen er kun første skridt for regeringen. Regeringen kommer til at tage yderligere initiativer til at regulere tech-giganterne.”

Loven træder i kraft den 7. juni.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.