TOP

Ny kortlægning af skævvredet musikbranche slår endnu en streg under kønsproblem – DR vil “bidrage til en bevægelse”

Tidligere i år slog Gramex’ liste over de mest spillede artister i Danmark fast, at ligestillingen stadig har svære betingelser i musikbranchen.

Nu sætter en kandidatafhandling fra CBS, som Politiken har stillet skarpt på, en ekstra tyk streg under den kønsmæssige skævvridning og får DR til at melde klart ud.

Bag afhandlingen står cand.ling.merc. og musiker Sofie Sarlvit. I undersøgelsen slår hun blandt andet ned på, at 9 ud af 10 af musikbranchens såkaldte gatekeepere – det vil sige dem, der booker artister til spillesteder, radiosendeflader og festivaler – er mænd.

Og de mænd booker ikke kvinder, men mænd, pointerer Sofie Sarlvit, som dertil konkluderer, at underrepræsentationen både højner og forvrænger kravene til de kvindelige artister.

“Det skaber en forventning både hos kvinderne selv og hos gatekeeperne om, at kvinder skal være ekstremt gode for at slippe igennem nåleøjet. Man skal både være en god vokalist, en vild performer og have et stærkt personligt brand. Der skal være en større pakke, end hvis man er mand. Der var en fra et pladeselskab, der sagde, at de virkelig havde signet meget lort på mandefronten, fordi det var sådan lidt: ‘Har han en god udstråling, så ind med ham’. Som kvinde skal man have hak i mange flere bokse,” siger musikeren til Politiken.

DR: Vil skal spille mere musik af kvinder i radioen

Det er den ledende redaktionschef i DR Ung, Kasper Tøstesen, der har ansvaret for den musik, der spilles på P3, P4, P5 og P6. Ifølge ham har DR “et ønske om at gå forrest i udviklingen”, hvis kønsubalancen skal udbedres på den lange bane.

“Vi er i gang med en proces, hvor vi prøver at få meget mere indsigt i det her for at finde ud af, hvordan vi kan bidrage til en bevægelse. Og den skal helt klart ende med, at vi spiller flere kvindelige kunstnere. Og at der forhåbentlig kommer et meget større udbud af kvindelige kunstnere,” siger Kasper Tøstesen til Politiken.

Spillesteder uden makeup-spejl er sigende

Til Kulturmonitor har formanden for komponist- og sangskriverforeningen DJBFA, Anna Lidell, tidligere udtalt sig om ligestillingsproblematikken og blandt andet rettet fokus på det miljø, artisterne begår sig i.

“En væsentlig ting, man bør kigge på, er det selve det musikalske miljø, man inviterer folk ind i. Et sigende eksempel er de spillesteder, der ikke har et spejl, hvor man kan lægge makeup inden en optræden. Der skal man altså have begge øjne åbne og sætte sig ind i, hvordan det er for såvel kvinder som mænd at komme ind i miljøet. Føler man sig velkommen? Er det et sted, man gider at være?” sagde Anna Lidell. 

Også Dansk Artist Forbunds formand, Sara Indrio, har beskrevet problemet som et indlysende fokuspunkt.

“Vi kan eksempelvis se, at mange kvinder falder fra, når de når til familiealderen. Derfor skal vi blandt andet skabe nogle vilkår i vores branche, som gør det attraktivt for kvinder at befinde sig i den,” fortalte hun i september til Kulturmonitor.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk