TOP

Ny finanslov på plads: Regeringen dropper omprioriteringsbidraget på kulturområdet

Regeringen annullerer omprioriteringsbidraget på kulturområdet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Finansministeriet i forbindelse med fremlæggelsen af finansloven for 2020. 

Aftalen om den nye finanslov er indgået af regeringen samt støttepartierne Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet.

Finansloven blev fremlagt mandag aften, hvor Alternativets partileder, Uffe Elbæk, fremhævede den positive nyhed for de danske kulturinstitutioner, der har været omfattet af de årlige besparelser.

“Vi har formået i fællesskab at stoppe nedskæringerne på kulturområdet,” siger Uffe Elbæk til TV 2 News, mens han i en pressemeddelelse udtaler følgende: 

”Kulturen er en hjertesag for Alternativet, og derfor er vi meget stolte over, at grønthøsterbesparelserne på kulturområdet droppes, og Copenhagen Phil reddes. Samtidig sikrer vi midler til udviklingsarbejde på de kreative uddannelser.”

Også den radikale partileder glæder sig over finansloven.

“To ting har været vigtige for os på kulturområdet,” siger Morten Østergaard til TV 2 News og fortæller, at det udover at få stoppet omprioriteringsbidraget for hele kulturområdet, har været en prioritet at få styrket den klassiske musik, hvilket ifølge partilederen er sket, da Copenhagen Phil og Danmarks Underholdningsorkester er kommet direkte på finansloven. 

Flere kulturaktører jubler mandag aften på de sociale medier. 

“Tak til alle de kunst-og kultur-organisationer, som tog kampen. Tillykke til de skabende og udøvende danske kunstnere – til kulturinstitutionerne og kunstuddannelserne – og ikke mindst de danske kulturforbrugere. Omprioriteringsbidraget er med den nye finanslov sløjfet på kunst og kulturområdet. Tal til de politikere som forhandlede. Action speaks louder than words,” skriver eksempelvis Dansk Kunstnerråd.

Opposition og støttepartier gik imod udspil

I regeringens oprindelige finanslovsudspil blev der ellers lagt op til, at omprioriteringsbidraget kun ville blive delvist annulleret på kulturområdet, og at der fremover ikke skulle skæres i midlerne til blandt andet kunstuddannelserne. Til gengæld ville museer, orkestre, Sprognævnet og Det Danske Filminstituts administration stadig være underlagt sparekravet.

En række partier som Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Venstre har kritiseret regeringen for i sit finanslovsudspil ikke at prioritere kulturen og leve op til valgløftet om at droppe besparelserne på kulturområdet. Også regeringens støttepartier har ønsket at sløjfe kulturbesparelserne.

“I en finanslovsammenhæng handler det her om meget få penge i det store billede. Til gengæld betyder de få penge rigtig meget for de enkelte institutioner. Så derfor skal det simpelthen lykkes at finde pengene,” har det eksempelvis lydt fra Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.