TOP

Ny betalingsaftale mellem kunstnere og udstillingssteder lader vente på sig

Hvor meget skal kunstnere have i betaling i forbindelse med ekstra ydelser under en udstilling på et museum eller i en kunsthal? Diskussionen om betaling for den slags opgaver har stået på, siden det kom frem, at blandt andet ARoS i Aarhus ikke betalte kunstnere noget nævneværdigt honorar ud over det lovpligtige visningsvederlag. 

Visningsvederlaget udbetales til kunstneren for at levere værker til en udstilling og er bundet op på fast takst, som stiger alt efter hvor lang tid, værket er med på udstillingen. Det honorar, der nu er til diskussion, handler om, hvad en kunstner skal have for alt det andet arbejde, der kan være forbundet med en udstilling. Det kan være alt fra afholdelse af møder, afsending og fragt af værker, ophængning, udarbejdelse af udstillingstekster og omvisninger under udstillingen. 

Men en endelig aftale på området lader vente på sig, skriver Aarhus Stiftstidende. Blandt andet fordi det er svært at lave en fælles aftale på området.

“Det kræver mere arbejde, fordi der ikke kan laves en fælles aftale med museer og kunsthaller. En aftale skal laves med hver enkelt, og vi vil nu forsøge at finde en formulering, som vi kan få museer og kunsthaller med på,” siger kunstneren Jan Balling, der er formand for Billedkunstnernes Fagforening til avisen. Han lægger vægt på, at aftalerne er ens landet over, så kunstnerne ikke bliver spillet ud mod hinanden.

Gitte Ørskou, næstformand for Organisationen Danske Museer og direktør for Kunsten i Aalborg, oplyser til avisen, at man er i gang med at se nærmere på sagen, efter at man har haft møde med kunstnernes organisationer.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk