TOP

Nuværende ansat er blandt de indberettede på Forfatterskolen

Efter at Forfatterskolen har offentliggjort resultatet af den whistleblowerordning, som de igangsatte i oktober sidste år, er det kommet frem, at én nuværende ansat er blandt de i alt 11 personer, som er blevet indberettet for krænkende adfærd. Det oplyser Forfatterskolens bestyrelsesformand, Bodil Marie Stavning Thomsen, til Jyllands-Posten.

Da indberetningerne er anonymiserede, er det ikke muligt at oplyse, om indberetningerne har en mandlig eller en kvindelig afsender.

Det er dog i alt 43 indberetninger om personer med tilknytning til skolen, det drejer sig om. Og størstedelen af dem vedrører mere end én person og mere end én isoleret hændelse.

Indberetningerne kategoriseres ikke udelukkende som seksuelt grænseoverskridende opførsel, men også som chikane, beruselse og truende adfærd. Til Jyllands-Posten siger Bodil Marie Stavning Thomsen:

“Jeg bliver overrasket over at se, hvor lang tid det strækker sig over, og at det har været så gennemgående en kultur på skolen.”

Netop beruselse og “løssluppen” opførsel er noget, som tidligere elever har talt åbent om tidligere. Forfatteren, journalisten og sognepræsten Kristian Ditlev Jensen er en af dem, der har talt offentligt om forholdene på Forfatterskolen. Han gik selv på skolen i 1995-97, og i Weekendavisen skrev han sidste år:

“Lærerne gik gerne forrest og viste vejen. Jeg kan stadig huske, hvordan vi på en rejse i USA konstant endte på homoklubber og mande-stripbarer, når vi »bare« skulle i byen. Simpelthen, fordi en af lærerne var til mænd. Det tog vi bare som en oplevelse. Det var vildt spændende. Og jeg fik også lært at sætte en femdollarseddel i en tangatrusse til sidst. Så havde jeg prøvet det med. Dagen efter lærte jeg, at den bedste reparation efter en vanvittig druktur i byen på ti forskellige barer og natklubber, og muligvis med noget coke ind over, var to-tre Bloody Maryer klokken 12 på den lokale diner sammen med spejlæg og bacon. Det var en af skolens kommende rektorer, der lærte mig dét.”

Ifølge Bodil Marie Stavning Thomsen skal undersøgelsens resultater bruges konstruktivt og fremadskuende. Til Jyllands-Posten siger hun:

“Undersøgelsen bekræfter, hvad vi allerede vidste om tidligere forhold på skolen, og nu kan vi bruge den som sidste led i den kulturændring, vi allerede er i gang med. Nu skal vi se fremad og se, om vi kan gøre yderligere. Men det er endnu for tidligt at sige, hvad vi konkret kommer til at gøre herfra.”

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.