TOP

Nødlidende provinsbiografer føler sig overset: “Vi er blevet sat på porten af Kulturministeren”

Det er efterhånden et velkendt faktum, at Hollywoods premiereflugt har efterladt et udsultet dansk biografmarked som konsekvens af coronakrisen.

Nu tager flere nødlidende biografer bladet fra munden og skyder dele af skylden for den konkurstruende krisesituation på landets politiske kræfter.

Ifølge flere nødlidende danske biografer, som Filmmagasinet Ekko har talt med, bærer Kulturministeriet og kulturminister Joy Mogensen (S) en væsentlig del af skylden for, at situationen er blevet værre, end den behøvede at være. Det skyldes, at biograferne ikke var tænkt med i den 700 millioner kroner store sommerpakke, som regeringen lancerede i slutningen af juni.

Ud over en lang række andre tiltag omfattede pakken på kulturområdet et tilbud om halv pris på billetter til en række kulturoplevelser – herunder blandt andet entrébilletter til museer, teatre, spillesteder og orkestre med siddende publikummer, revyer, cirkus og zoologiske anlæg. 

“Vi får fuckfingeren”

Særligt i museumsverdenen har sommerrabatten været medvirkende til overordentligt flotte besøgstal, men flere biografdirektører udtrykker nu altså skuffelse og vrede over at være blevet overset.

En af dem er Annette Sønder Nielsen, der er direktør for provinsbiografen Den Blå Engel i Kalundborg.

”Vi er blevet sat på porten af kulturministeren. Det er under al kritik, at der bliver sået tvivl om, hvorvidt vi er kultur,” siger direktøren og tilføjer, at hun er bange for at gå konkurs ved årets udgang.

Kompensation er “kun rimeligt”

Mens regeringens sommerpakke har mødt massiv kritik fra særligt teatrene og spillestederne, der har kaldt pakken for “ubrugelig” og “grotesk”, har Danske Biografer-direktør Lars Werge tidligere betonet nødvendigheden af, at danske biografer får yderligere økonomisk støtte. Til det formål har han peget på dialog med Erhvervsministeriet som en mulig løsning.

“På grund af coronarestriktioner bliver vi nødt til at vise film med større mellemrum, og det betyder færre filmvisninger. Men så længe vi er pålagt restriktioner på grund af corona, synes jeg også kun, det er rimeligt, at vi modtager en form for kompensation,” har Lars Werge tidligere udtalt.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk