TOP

Nationalmuseets nye digitale initiativ beder danskerne om hjælp: “Vi skriver denne historie sammen”

Bag corona-lukkede døre har Nationalmuseet udtænkt et nyt digitalt initiativ, der meget vel kan tænkes at aktivere særligt historieglade danskere i en tid, hvor det meste står stille.

Konkret vil museet stedfæste mere end 200.000 historiske fotografier, der tilsammen skal tegne et visuelt billede af Danmark over de sidste 150 år. Resultatet er tænkt som en historisk udgave af Googles street view-tjeneste, men vejen dertil kræver danskernes hjælp.

”Jeg håber, at rigtig mange danskere nu vil gå ind og stedfæste de billeder, som de selv kender lokationerne på. Vi skriver nemlig denne historie sammen,” siger Jacob Wang, der er projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet, i en pressemeddelelse.

Rane Willerslev: “Det kan jo bruges af alle”

Her præciseres det, at de historiske fotografier – der fortrinsvis stammer fra Frihedsmuseets og Frilandsmuseets arkiver – bliver lagt på museets nye digitale kort, der viser, hvordan Danmarks land og by så ud engang. Herfra er det så håbet, at frivillige ildsjæle tilføjer en præcis adresse og retning på de tusindvis af fotografier fra sidste århundrede.

”Danmark har ændret sig i de seneste 100 år, men ikke mere end at man kan genkende mange steder, hvis man færdes der til dagligt. Vi håber, at folk har lyst til at byde ind med eget lokalkendskab og på den måde gøre vores åbne arkiv langt mere spændende at gå på opdagelse i for alle,” forklarer Jacob Wang.

Ifølge Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, har det historiske fotoarkiv alle forudsætninger for at skabe fornøjelse og relevans for borgere på tværs af hele landet. 

”Det er fantastisk, at vores foto-guld fra arkiverne nu bliver let tilgængeligt for alle – skoleelever, byplanlæggere og dem, der bare gerne vil se, hvordan deres barndomsgade engang så ud. Tænk bare at kunne tage en street view tur ned ad gaden og opleve, hvordan der har været for 50 eller 100 år siden. Det kan jo bruges af alle,” påpeger direktøren.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk