TOP

Opgør med fortiden: Nationalmuseet dropper ordet “eskimo” i arktisk udstilling

Den seneste tid er en række potentielt stødende navne kommet op til debat – blandt andet ordet “eskimo”, der kan opfattes stødende.

Derfor valgte isproducenten Hansens Is for nylig at ændre navn på isen Kæmpe Eskimo, og nu vil Nationalmuseet også sige farvel til ordet.

Museet vil i næste uge begynde arbejdet med at droppe ordet i sin arktiske udstilling ‘Eskimoer og Grønland’. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det skyldes, at ordet af mange opfattes nedsættende, fortæller Martin Appelt, der er museumsdirektør.

“Der er for os ingen tvivl om, at vi på Nationalmuseet må fjerne brugen af eskimo, da det af rigtigt mange af de mennesker, som nu bor i de områder, hvor Nationalmuseet samlede de mange genstande ind, nu opfattes som nedsættende,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Langt fra uproblematisk

Eskimo betegner ifølge Den Danske Ordbog personer, “der tilhører et af de oprindelige asiatiske folk, der bebor de arktiske egne i Grønland”.

Her anføres det dog, at ordet kan virke stødende, og at inuit foretrækkes af folkeslaget, der også er i det nordlige Canada, Alaska og dele af Sibirien.

Udstillingen på Nationalmuseet har stået stort set uændret siden 1992, og ifølge Martin Appelt har det ikke været helt enkelt at ændre i samlingen og de tilknyttede tekster.

“Der vil være en helt reel fare for, at vi ikke vil kunne finde genstande og arkivalier, som stammer fra en given gruppe, hvis ikke der er en helt entydig forbindelse mellem de begreber, vi bruger i vores nuværende registreringssystemer, og de begreber, vi måtte bruge fremover,” forklarer han til Kristeligt Dagblad.

Ændrede og uændrede navne

Aaja Chemnitz Larsen, som repræsenterer det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit i Folketinget, har blandt andet opfordret til at droppe brugen af ordet.

Også på den anden side af Atlanten har flere aktører valgt at droppe ordet eskimo, deriblandt en amerikansk isproducent og et canadisk fodboldhold.

Mens Hansens Is altså også har været at ændre navn på isen Kæmpe Eskimo, har Danmarks største isproducent, Premier Is, omvendt valgt at holde fast i navnet.