TOP

“Når Danmark igen lukker op, er det vigtigt, at også kulturlivet har gjort, hvad vi kan, så vi ikke skal starte helt fra nulpunktet”

Kommentar: Alle har vist i denne lockdown-tid fået øje på, hvor vigtig kunst og kultur er for vores dagligdag. Både som underholdning og som noget at få tiden til at gå med. Men også som noget, vi kan være fælles om og noget, hvor vi i bedste fald kan blive klogere på os selv og den tid, vi lever i.

Aldrig er der blevet læst så mange bøger eller set så mange film og tv-serier, som der gøres lige nu. Aldrig har vi sunget så mange sange til hinanden fra vinduer, altaner og i haver som i denne tid. Ja, det er vigtigt, at vi er sunde og raske og kan få mad i maven og har tag over hovedet. Men det er også vigtigt, at vi har noget at være sammen om. Noget vi kan reflektere over. Noget vi kan blive klogere af.

Corona-tilbud betaler ingens husleje

Dansk kulturliv er et erhverv, der som alle andre erhverv lige nu er i undtagelsestilstand. Produktionen af teater, film og tv er lukket ned, og stort set alt er sat i bero. Og nok er nettet kommet til med streaming af teater, koncerter og digtoplæsninger, men det betaler ingens husleje.

Mange teatre og film- og tv-producerende selskaber vil få det så svært, at vi vil se nogle dreje nøglen om, selv med de hjælpepakker, der nu er blevet etableret. Og forsvinder teatre og produktionsselskaber, forsvinder også fremtidige arbejdspladser for kunstnerne. Det er en potentielt ond spiral, vi skal have en fælles løsning på.

Mens musikere, foredragsholdere, komikere, instruktører, skuespillere og andre film-, tv- og teaterarbejdere er direkte ramt med øjeblikkelig arbejdsløshed af det produktionsstop, der sikkert kommer til at vare længe endnu, så kan vi skrivende arbejde hjemmefra og udvikle historier selv her, mens landet er lukket ned.

Og de ideer, der kan gives form nu, vil selvfølgelig bære præg af det psykiske pres, vi alle er ramt af, om hvor omfattende og ødelæggende corona-epidemien kommer til at blive, både hos os og på verdensplan, men de vil også have en nerve og et fokus på, hvad der er vigtigt i livet. På hvad der betyder noget. På hvad der kan få os til at holde sammen, og på hvad der splitter os. Og når vi så er på den anden side af corona-epidemien og skal genopbygge et fælles aktivt kulturliv, så har alle os, der har kunnet arbejde og ikke ufrivilligt har måtte holde pause, bidraget med et vigtigt fundament.

Sæt gang i udvikling i stedet for at skrue ned

I Norge har Det Norske Filminstitut allerede lavet en særbevilling netop til udvikling af nye fortællinger her under krisen. Herhjemme kan vi appellere til politisk velvilje for, at Statens Kunstfond, Det Danske Filminstitut, TV2 og DR og andre aktører inden for vores felt kan gøre det samme.

Det vil være en klog prioritering at give teatre over en bred kam mulighed for at bestille flere stykker til fremtidig opførelse, end de normalt har mulighed for. At give Det Danske Filminstitut mulighed for at sætte flere udviklinger i gang, i stedet for at skrue ned for blusset. Og måske også give tv-stationerne mulighed for alvor at booste dansk tv-indhold, når vi er på den anden side. Når Danmark igen lukker op, er det vigtigt, at også kulturlivet har gjort, hvad vi kan, så vi ikke skal starte helt fra nulpunktet.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Formand for Danske Dramatikere.