TOP

Musikskolerne har det godt i Danmark – men det kan blive bedre

Det går godt for danske musikskoler. De har nemlig succes med at få unge til at tilmelde sig og med at fastholde de elever, der allerede modtager undervisning.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der tegner et positivt billede af de knap 100 musikskoler i Danmark. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I sæsonen 2017/2018 har i alt 47.500 været tilmeldt til sang- og instrumentundervisning. Heraf har godt halvdelen af dem to års erfaring eller mere.

De nye tal mødes med stor glæde og lettelse hos Anja Reiff, der er konstitueret formand for Danske Musik- og Kulturskoler.

“Efter skolereformen i 2014 var vi bekymrede for, om længere skoledage betød trættere børn, og at der derfor var færre, der kunne finde tid og lyst til musikundervisning,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Mest populært er det at gå til undervisning i klassiske musikdiscipliner som klaver, guitar og sang – men også mere atypiske valg som saxofon, tværfløjte og cello rangerer på top 10 over de mest populære fag. Uanset valg af musikalsk udtryksform er der dog positive gevinster at hente for den enkelte elev, mener Anja Reiff.

“Når eleverne spiller musik, bryder de barrierer med sig selv og hinanden, og det tror jeg har haft betydning for den gode fastholdelse, der har været, og som jeg glæder mig meget over,” siger hun.

Musikskolerne i Danmark kan dog gøre det bedre, for der er mange flere elever at hente. Det er bare et spørgsmål om logistik og samarbejde mellem folkeskolerne og de enkelte musikskoler.

“Jeg tror, antallet af elever på musikskoler kunne være meget højere. Men når det så er sagt, er det selvfølgelig meget fortrøstningsfuldt, at det går så godt med at holde fast i de elever, der starter,” siger Anja Reiff til Kristeligt Dagblad.

I dag er reglerne sådan, at den såkaldte musiklov påbyder kommunerne at stille musikundervisning til rådighed. Det kan være gennem en kommunal eller en selvejende musikskole.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.