TOP

Musiker og næstformand i DMF: Er tiden inde til et kunstnerfradrag? Ja tak!

Debatindlæg: Endnu engang er det gamle forslag om et fradrag for kunst og kultur kommet på det politiske diskussionsbord.

Et fradrag med den ide, at det skal stimulere og øge forbruget af bestemte ydelser. Vi har kendt det i en del tid, hvor der er blevet givet et håndværker- og servicefradrag for arbejdsløn i de brancher.

Netop i en tid, hvor kunsterne gisper efter vejret, og usikkerheden over hvad fremtiden bringer er kæmpestor, kunne vi virkelig have brug for en dynamo til kunsten og kunsterne. Her kunne et fradrag for den kunstneriske ydelse være et kærkomment og brugernært forslag, hvis det bruges rigtigt.

Mange løsninger har haft et institutionelt blik

Vi har gennem krisen talt meget om, hvordan man holder hånden under kunsten og de skabende og udøvende kunstnere. De fleste løsninger har indtil nu været underlagt et meget institutionelt blik. Sådan har det været med de politisk vedtagne puljer, som har været iværksat for at understøtte kunsten og kulturen. Ordninger, som peger ind i store eksisterende kulturinstitutioner og sørger for, at de kan operere trods økonomiske tab på arrangementerne. Sådan har det også set ud med foreslåede fradragsmodeller. Men meget af dette giver ikke en direkte effekt i forhold til de fleste kunstneres virke.

Kunne man i stedet forestille sig, at én enkelt ordning rettede sig mod helt almindelige borgere? Så de ville have mulighed for at hyre en kunstner ud i privaten og selv arrangere små intime fradragsberettigede kunstoplevelser, til direkte gavn for kunstner og publikum? En koncert, et maleri, en monolog. Man ville som privatperson kunne bestille et digt eller en sang, eller sågar få en workshop med en professionel musiker eller forfatter – nærværende, samskabende og i øjenhøjde med borgeren.

Alt sammen vil kunne foregå i overensstemmelse med, at vi langsomt løfter forsamlingsrestriktionerne, og skaber og genskaber det lokale liv og samvær. Faktisk kunne man forestille sig, at helt nye kunstscener vil opstå.

Så, et ja tak herfra, til et kunstnerfradrag, der kan kickstarte og være med til at sætte kunsten fri af de institutionelle rammer. Et kunstnerfradrag, som vil bidrage til at skabe relationer og relevans i direkte dialog mellem kunstner og publikum.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Musiker, musikunderviser og 2. næstformand i Dansk Musiker Forbund.