TOP

Musiker i opråb: “Vi er kunstnere, ikke iværksættere. Forventer vi af kirurgen, at han skal være en god entreprenør?”

Debatindlæg: Musikervenner og alle jer almindelige dødelige! Der er noget helt galt i Danmark. Eller der er sådan set mange ting, der er galt, men en af de ting, der også er galt, er, at vi tillader en hårdtarbejdende befolkningsgruppe at leve under helt andre præmisser end resten af lønmodtagerdanmark.

Nej, jeg taler ikke om platformsarbejderne hos nemlig.dk og Wolt. Men det er ikke meget galt. For hvad angår rettigheder, så er kunstnere og musikere faktisk ikke meget bedre stillet.

“Hvad snakker du om, kaptajn Guldske? Det kan du da ikke mene?” Jo, det gør jeg sådan set, og det er ikke noget, jeg selv sidder og finder på. Kunstnere i Danmark lever i en helt anden virkelighed end langt de fleste andre danskere.

Som kunstner har du typisk en tilværelse uden fast indtægt, pension, ferie, løn under sygdom eller løn under barsel. En tilværelse, hvor du ikke bliver aflønnet for dine arbejdstimer, hvor du er i konstant konkurrence med alle dine kolleger – herunder også de bedste i verden.

Hvor bankrådgiveren ikke kan hjælpe dig, fordi dit cashflow ikke passer ind i deres modeller. Hvor hverken Skat, dagpengesystemet eller kommunen har nogen kasse at putte dig i. Hvor alle omkring dig elsker og hylder det, din faggruppe bidrager med til samfundet, og anvender det ved næsten alle vigtige og meningsfyldte begivenheder i livet – men samtidig forventer, at det er gratis.

“Hvis man ikke kan leve af sin musik, må man få sig et rigtigt arbejde!” tænker du måske. Eller hvad med denne: “Hvis du ikke kan leve af din musik, er du nok bare ikke dygtig nok til det, du laver, eller smart nok til at se mulighederne!”

Søgte ind på Politiskolen i afmagt

Den tankegang har jeg selv været underlagt. I sommer søgte jeg faktisk ind på Politiskolen, fordi jeg var så pisse træt af at være så fucking meget på røven hele tiden. Jeg har gået syv år på konservatoriet. Jeg har taget en bachelor, en kandidat og en solistuddannelse, så på sin vis er jeg lige så kompetent og uddannet indenfor mit felt som en nyuddannet læge er indenfor sit. Men den virkelighed jeg kommer ud til er, at selvom samfundet har haft udgifter i syv år til undervisning og SU for at gøre mig til et sangskriver/tekstforfatter/komponist/instrumentalist/performer-bæst af den anden verden, så møder jeg sagsbehandlere på jobcentret, som gerne så, at jeg søgte et job som kirke- og kulturmedarbejder i diverse sogne på Vestsjælland.

Da jeg fortalte en sagsbehandler om mine tanker om at søge Politiskolen, svarede han kækt: “Jamen så kan det jo være, at du kommer ud og rydder en af dine gamle spillebuler.”

SERIØLLERN!?!?!?!?! Hvad fanden snakker manden om? Han er professionel jobrådgiver. Han får penge fra det offentlige for at vejlede mig i min jobsøgning, og han kan ikke kende forskel på et spillested og et illegalt casino? Han er en repræsentant for et system, der overhovedet ikke anerkender mit erhvervs eksistensberettigelse.

Smed ved et tilfælde ikke håndklædet i ringen

Skæbnen ville, at jeg inden optagelsesprøven til Politiskolen blev midlertidigt invalideret af et “professionelt frispark” i en serie 5 kamp på Vesterbro, og derfor faldt min kriminalkommissærdrøm til jorden. I stedet fik jeg mental ro til at fokusere på at udgive mit album med Guldimund,  ‘Dem, Vi Plejede At Være’, der høstede seks-stjernede anmeldelser og A-rotation.

“Hurra. Sikke en fantastisk solstrålehistorie.” Du har misset pointen.

Det var rene tilfælde der gjorde, at jeg ikke smed håndklædet i ringen. Og ærlig talt, så ved jeg jo ikke, om jeg har “vundet” endnu. For hvor meget tror du, man tjener på at have sin musik på Spotify?

Jeg tør vædde på, at der sidder en del derude og glæder sig til, at det hele åbner, så man kan komme ned i de offentlige parker og få sig en IPA fra et mikrobryggeri til 55 kroner og høre noget gratis musik. “Jamen, så må I jo bare blive bedre til at tage penge for det I laver!”

Den amerikanske drøm midt i velfærdsstaten

Yes, babe. Det må vi. Det skal være mit opråb til alle musikere derude. Tag penge for jeres arbejde. Folk betaler gladeligt 41 kroner for en kop kaffe eller 950 kroner for 55 minutter med en psykoterapeut. Men det er de færreste, som selv hiver penge op ad lommen, hvis der står nul kroner på prisskiltet. Så lad os starte der.

Men, men, men … nu misser jeg næsten selv pointen. Vi musikere lever den amerikanske drøm lige midt i den såkaldte velfærdsstat. Vi ligger i laser og pjalter og hakker i den stenhårde jord i årevis i håbet om måske en dag at finde en guldklump. Det er en virkelighed, hvor der kun er plads til dem med næse for forretninger. Mange virkelig kompetente kunstnere falder fra, fordi de ikke er dygtige nok som “entreprenører”. Det er jo åndssvagt? Vi er kunstnere, ikke iværksættere. Forventer vi af kirurgen, at han skal være en god entreprenør?

Vi kan gøre det bedre. Vores samfund er rigere end det. Det er pinligt, at vi kan være så ligeglade med en hel erhvervsgruppe.

Jeg undrer mig over, at vi på den ene side næsten uden undtagelse alle kan blive enige om, at musik og kunst har en værdi i sig selv. Det animerer vores følelser, skaber glæde, vækker undren, inspirerer og tilfører livet betydning og mening. Men i den offentlige debat og politiske virkelighed har kunst kun en værdi, hvis den kan omsættes til en anden valuta. Hvis det kan aflæses på bruttonationalproduktet. Men vi vurderer jo ikke renovationsmedarbejderens arbejde på, om det skaber overskud på bruttonationalproduktet at få fjernet skraldet. Eller sygeplejerskens. Eller socialrådgiverens.

Jeg kunne blive ved, men jeg vil runde af for nu. Jeg skal ud og have en skrivesession og lave et nummer, der måske bliver udgivet og derfor måske kommer i radioen, og derfor måske kommer til at generere noget Koda-indtægt om ni måneder.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk

Konservatorieuddannet sangskriver, sanger, bassist, komponist og bandleder. Udgiver musik under navnet Guldimund.