TOP

Musikagent oplever “strukturel racisme” i den danske musikbranche

Når den danske rapper Nodes sang ‘Super Mario’ alene er blevet spillet én gang på DR P3, så skyldes det ikke, at sangen er upopulær.

Det skyldes ganske enkelt, at der foregår en form for strukturel racisme, hvor alle brune rappere skæres over én kam og ikke får samme muligheder for eksponering som alle andre musikere.

Det mener musikagent Jesper Frydenlund fra bureauet 3rd Tsunami, der til Politiken forklarer, at han, i hans mange år som agent for urban-hiphoppere i Danmark, har oplevet, hvordan gruppen af artister er blevet negligeret til trods for deres store popularitet blandt danskerne. Andre gange udelukkes de helt.

Ifølge agenten har det tidligere været vanskeligt at få afsat en anden populær musiker, Sivas, til bookere, som har afvist ham på grund af rapperens “perkerattitude”.

“Jeg var helt lamslået. Det er for mig et udtryk for, at en arrangør ikke har sat sig ind i, hvad Sivas’ lyriske univers i dette tilfælde kan, og at han faktisk har revolutioneret det danske sprog,” siger Jesper Frydenlund til Politiken og kalder tendensen for strukturel racisme.

Han henviser til, at Nodes hit ‘Super Mario’ er blevet afspillet snart seks millioner gange på Spotify, hvilket er dobbelt så meget som Lukas Grahams single ‘Lie’.

Ikke samme kreative udvikling

Hos DR bekræfter musikchefen på P3, Mathias Buch Jensen, at radiostationen spiller mindre urban-hiphop end før i tiden. Han mener dog ikke, at man kan kalde det strukturel racisme. Genren markerer sig bare ikke med samme kreative udvikling som tidligere.

“Før jeg tiltrådte for snart tre år siden, kunne man ikke sparke sig frem for kritik af, hvor meget vi spillede Nørrebro-rap. Nu bliver vi så kritiseret for ikke at spille det i samme omfang længere,” siger han til avisen.

Alligevel mener musikagenten, at skævvridningen er udtryk for racisme, der ikke mindst kom til udtryk ved årets Danish Music Awards, hvor Node ikke var nomineret. Og den slags skal tages alvorligt, medgiver de hos IFPI.

“Når artister begynder at tale om strukturel racisme, skal det tages dybt alvorligt. Nodes udtalelser forpligter mig til at kigge indad,” siger Lasse Lindholm, der er kommunikationsdirektør hos IFPI, til Politiken.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.