TOP

Museumsdirektør: Luk Kulturministeriet og fordel områderne under andre ministerier

Kulturpolitik er ikke længere en del af den politiske dagsorden, og ingen kæmper for et kulturliv, der kan samle danskere. Det mener den tidligere konservative kulturminister Brian Mikkelsen, som har luftet sit synspunkt i Berlingske, hvor to kulturledere nu bakker ham op. 

Ifølge David Holt, der er museumsinspektør og souschef på Danmarks Industrimuseum, er der sket en kommercialisering af kulturen, som er blevet til vækstpolitik og forretning. 

“Det er en stærk tænkning, domineret af en instrumentalisering, hvor man bruger kultur som et middel til at tiltrække turister og til at brande byer for at tiltrække ressourcestærke skatteborgere, eller man forsøger at danne kreative partnerskaber mellem kultur og erhverv,” siger David Holt til Berlingske, hvor han blandt andet påpeger det såkaldte armslængdeprincip som en af årsagerne til, at kultur bliver et afpolitiseret område, der er præget af en teknokratisk tilgang.

Museumsdirektør Jane Sandberg fra Enigma er enig i, at Danmark mangler en kulturpolitik og har foreslået helt at lukke Kulturministeriet og fordele områderne under andre ministerier – blandt andet for at skærpe den politiske interesse.

“Man kunne placere en del af museernes virke hos Forskningsministeriet og indlemme arkitektur og design under erhverv og vækst. Musik, billedkunst og film kunne være Udenrigsministeriets resort. Og hvorfor ikke placere det store arbejde, kulturens institutioner udfører for børn og unge, som en del af undervisning og uddannelse?” siger Jane Sandberg til Berlingske og uddyber:

“På den måde ville vi undgå, at kunst og kultur blev et appendiks til resten af samfundet – og dermed noget, som blot kan prioriteres væk.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test