TOP

Museumsdirektør: Lad os indføre kønskvoter nu!

Kommentar: Kvoter nu! I går bragte Politiken en artikel med nye tal, der afslører, at kun to procent af den kunst, der sælges i verden er skabt af kvindelige kunstnere. Jeg har lige tænkt over artiklen et døgns tid, fordi det er så deprimerende. Og fordi jeg ikke havde lyst til at skrive noget forudsigeligt om, at det sikkert bliver bedre lige om lidt, fordi der er flere kvindelige kuratorer, professorer, direktører og kunststuderende end nogensinde. For det virker åbenbart ikke uanset… Ikke på kunstmarkedet i hvert fald, som bare vil have mandlige kunstnere.

Så lad os indføre kvoter nu. Det private marked kan vi ikke styre, men vi kan styre det offentlige – museernes indkøbspolitik og kunsthallernes udstillingspolitik. For at skabe forandring, vil jeg foreslå, at vi de næste ti år indfører kvoter, så 50 procent af den kunst, der købes ind til samlinger på offentligt støttede museer i Danmark, er skabt af kvindelige kunstnere. Ligesom alle offentligt støttede udstillingssteder – som Kunsthal Charlottenborg – skal vise mindst 50 procent kvinder i udstillingsprogrammet, have minimum 50 procent kvindelige kuratorer og 50 procent kvindelige skribenter til kataloger.

Er egentlig imod kvoter

Jeg er egentlig imod kvoter, men jeg ser ikke anden løsning. For det ændrer sig åbenbart ikke af sig selv. For femten år siden var jeg vært på radioprogrammet ‘Kunstmagasinet’ på DR. Dengang udgav en række prominente folk i kunstmiljøet bogen ‘Før usynligheden’ baseret på en skelsættende konference om ulighed i kunstverdenen med samme titel. Konferencen og bogen tog blandt andet udgangspunkt i en statistik der viste, at kun 6% af værkerne købt over en årrække til Statens Museum for Kunst var af kvindelige kunstnere. Vi tog også sagen op i radioprogrammet og stillede polemisk spørgsmålet ”Kan kvinder lave kunst?”. For hvis svaret er ja på det spørgsmål, hvorfor er kvinderne så ikke repræsenterede i museernes samlinger?

I programmet undersøgte vi desuden, hvordan det var gået med indkøbene på Statens Museum for Kunst siden statistikken med de seks procent var blevet lavet nogle år inden. Nogle år gik det bedre – som jeg husker det havde museet de bedste år købt omkring 20 procent kunst til samlingen af kvindelige kunstnere – men andre år endnu værre. Nogle år var der stadig slet ikke blevet købt kunst ind af kvindelige kunstnere. Allerede dengang anbefalede kunstner og senere professor ved Kunstakademiet, Katya Sander, at man indførte kvoter. Det var der ikke lydhørhed for dengang for der var jo ”flere kvindelige kuratorer, professorer, direktører og kunststuderende end nogensinde”, så systemet ville helt givet ændre sig af sig selv lige om lidt, var argumentet dengang.

Men det gjorde det ikke, viser det sig nu. Kun to procent af de solgte værker på auktioner er af kvindelige kunstnere viser en helt ny statistik fra organisationen In Other Words og Artnet News. Det er jo absurd!

Vil vække international genklang 

Jeg ved ikke hvordan det står til på de danske museer og kunsthaller i dag. Jeg har ikke set en statistik over indkøbene de seneste 15 år til danske museumssamlinger eller en statistik over udstillinger på offentligt støttede danske kunstinstitutioner. Jeg håber og tror på, at vi på de danske offentligt støttede kunstinstitutioner er mere progressive end vores internationale kolleger, men jeg ved det faktisk ikke. Uanset så lad os gå foran i Danmark med ligestillingen, ligesom regeringen ønsker at gøre det med klimapolitikken. Det ville vække international genklang, hvis vi som det første land i verden fik rettet op på kønsbalancen i kunstverdenen og museernes samlinger.

At ændre indkøbspolitikken på museerne kan faktisk have en effekt på det private marked. I kunstverdenen følger de private samlere nemlig ofte efter hvad museerne køber, da museernes indkøb anses som en pejling af hvilke kunsterne, der skrives ind i historien. Og det er på høje tid at få de kvindelige kunstnere skrevet ind i historien, så lad os indføre kvoter nu.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Direktør for Kunsthal Charlottenborg