TOP

Museumsdirektør: “Besparelserne hænger ikke sammen med byens ambition om at være en førende kulturby”


Adskillige kulturaktører i Odense kigger ind i en fremtid, hvor deres kommunale tilskud bliver skåret ned. Det står klart, efter socialdemokraterne og de konservative er gået sammen om en spareplan på by- og kulturområdet i Odense Kommune, hvor der skal spares 79 millioner kroner.  

En række store aktører – Brandts, Odense Bys Museer, Odense Symfoniorkester og kommunens biblioteker – står samlet til at få reduceret deres kommunale tilskud med i alt 11,6 millioner kroner.

“Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over det. Besparelserne hænger ikke sammen med byens ambition om at være en førende kulturby i Nordeuropa. På Brandts betyder det, at vi skal løbe hurtigere de kommende år. Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at vores gæster ikke mærker besparelserne,” siger direktør for Brandts – Museum for Kunst & Visuel Kultur, Mads Damsbo, til Kulturmonitor.  

Direktør for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, er selvsagt heller ikke begejstret for udsigten til at miste 3,6 millioner kommunale støttekroner.

“Det kommunale system er blevet et forvaltningsapparat, bundet af en stram politisk styring. Sådan er det over hele landet, ikke bare i Odense, men det har en kulturinstitution svært ved at agere i, og derfor skal man være frigjort. Som selvejende institution kan vi agere. Så selv om Odense Kommunes tilskud er stort og væsentligt, udgør det ikke 100 procent af vores budget. Og derfor kan vi selv vælge, hvad vi nu skal gøre – i samarbejde med bestyrelsen, hvor der sidder nogle rigtig professionelle folk. De kan pege på andre muligheder, og det er en klar fordel,” siger Torben Grøngaard Jeppesen til fyens.dk, hvor han også fortæller, at Odense Bys Museer nu går i gang med at på, hvor museerne kan øge egenindtjeningen, samt hvilke gratis tilbud, der skal skæres væk.

Derudover regner Odense Bys Museer med at lave nedskæringer, som kommer til at ramme organisationen og gæsterne generelt.

Hos Odense Symfoniorkester, som står til at få reduceret sit kommunale tilskud fra 33 til 30 millioner kroner, frygter orkestrets leder og musikchef, Finn Schumacker, at gæsterne fremover til flygte til København for at få store musikalske oplevelser.

“Det bliver sværere at tiltrække de bedste dirigenter og solister til Odense, når vi bliver beskåret på den måde. Det er de penge, vi bruger på innovation i orkestret,” siger Finn Schumacker til fyens.dk.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.