TOP

Museum vil flytte ind i Svanemølleværket

Danmarks Tekniske Museum ønsker at flytte og er i gang med at afsøge mulighederne for at rykke i Svanemølleværket. Det skriver Politiken i dag.

Det tekniske museum har siden 2001 haft til huse i Helsingør Værfts gamle støberihaller i et industrikvarter uden for Helsingørs centrum.

»Bygningerne er uopvarmede og uegnede til museumsformål. Om vinteren er der iskoldt, om sommeren bragende varmt. Det er betænkelige forhold, når man tænker på de vigtige genstande, vi har«, siger Jørgen Lindegaard, der er bestyrelsesformand for Danmarks Tekniske Museum, til Politiken, hvor han også forklarer, hvorfor Svanemølleværket er en attraktiv adresse for museet:

»Svanemølleværket har et omfang og en placering, som gør det muligt at formidle dansk teknologi- og industrihistorie langt mere ambitiøst end i dag. Det er en historie, som værket selv er en del af«

Museets flytteplaner bliver bakket op af en række væsentlige aktører som museets oprindelige stiftere, Dansk Industri (DI) og Håndværkerforeningen, samt Københavns Kommune, udviklingsselskabet By & Havn og Ørsted, som ejer Svanemølleværket.

I løbet af de kommende år skal undersøgelser af bygningen og mulighederne for økonomisk støtte afdække om flytteplanen kan blive til virkelighed.

»Der skal nogle helt andre midler til, end det nuværende museum har til rådighed i dag. Og den øvelse, som kommer nu, skal jo vise, om det er muligt,« siger DIs tidligere direktør, Karsten Dybvad, der er formand for en ny erhvervsdrivende fond, som skal prøve at rejse penge til projektet.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, er særdeles positiv over for visionen om at lade Danmarks Tekniske Museum flytte ind i Svanemølleværket:

»Det vil give liv i og omkring værket, og bygningen vil også fremover kunne stå som et vartegn for byen og en kulturel magnet på en flot københavnerplacering. Med et andet indhold end hidtil, men helt i samme ånd«, siger Frank Jensen til Politiken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.