TOP

Museum spillede stor rolle i statsministerens “undskyld” til Godhavnsdrengene

Tirsdag fik en række tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn en undskyld af Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

Og det var et tiltrængt “undskyld”, der lød fra talerstolen, da de såkaldte Godhavnsdrenge havde samlet sig på Marienborg for at overvære, at statsministeren på vegne af Danmark udtrykte en dybfølt beklagelse over den svigt, der fandt sted i perioden 1946-1976 på børnehjem underlagt statsligt tilsyn med ordene:

“Undskyld for den uret, der er gjort imod jer og jeres kære. For dem, der er her, for dem, der var, og for dem, der også følger efter. På vegne af Danmark, undskyld.”

Undskyldingen kommer efter en årelang kamp, hvor Godhavnsdrengene har bedt staten om en undskyldning, der samtidig kan være med til at bane vejen for, at flere af de tidligere beboere kan søge erstatning fra staten.

Og bag det hårde arbejde frem mod undskyldningen står blandt andre Svendborg Museum og Danmarks Forsorgsmuseem, der har været med til at danne det historiske grundlag for undskyldingen. Det skriver Magisterbladet.

Det er blandt andet sket gennem forskning og udstillinger, hvilket er med til at gøre museumschef for Svendborg Museum Esben Hedegaard til en stolt mand.

“Jeg er stolt af, at vores forskning har været med til at give Godhavnsdrengene det historiske grundlag for at få denne undskyldning. Det er usædvanligt, at en udstilling er med til at få den konsekvens,” siger han til Magisterbladet.

Museets arbejde for retfærdighed for Godhavnsdrengene startede tilbage i 2002 med udstillingen ‘Du skal ikke tænke på din Far og Mor’. Udstillingen var dengang med til at skabe det, der senere skulle blive til Godhavnsdrengene.

“De uretfærdigheder, som statsministeren giver Godhavnsdrengene en undskyldning for, er en del af den udstilling, som vi lavede tilbage i 2002. Det var det første eksempel på, at de forfærdelige forhold blev belyst,” siger Esben Hedegaard til Magisterbladet og fortsætter:

“Vi oplevede på museet, at vi var de første, de fortalte om de overgreb. Det er voldsomme oplevelser, som de har gået og båret rundt på.”

Historien om Godhavnsdrengene er skildret i filmen ‘Der kommer en dag’ fra 2016.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.