TOP

Museum Jorn slipper for at betale kompensation i sag om ophavsret

Museum Jorn har nu fået Vestre Landsrets ord for, at de ikke skal betale en  kompensation for at have brugt den franske fotograf Gérard Franceschis billeder ved tre internationale udstillinger i Sao Paolo, Stockholm og Gotland mellem 2014 og 2017, skriver Jyllands-Posten.

Sagen bunder i en strid mellem museet og arvingerne til den franske fotograf, der i 1960erne stod bag billederne til kunsteren Asger Jorns bogprojekt “10.000 års Nordisk Folkekunst”.  Arvingerne, der blandt andet er fotografens to sønner, mener, at deres fars ophavsrettigheder er blevet krænket af museet, der derfor skulle betale 97.990,40 kr. for brugen af billederne.

Nu har Vestre Landsret dog stadfæstet byrettens dom. Fotografens har ganske vist sin ophavsret, men retten fandt ikke, at arvingerne har kunnet bevise, at de har fået overdraget den ret. 

»Der er ikke for landsretten fremlagt et testamente eller en skifteprotokol fra de franske myndigheder, hvoraf fremgår, om – og i givet fald hvordan – Gérard Franceschi har rådet over påtaleretten til fotografierne brugt i værket ”10.000 års nordisk kunst”,« står der således ifølge Jyllands-Posten i begrundelsen for afgørelsen.

Museumsdirektør på Museum Jorn, Jacob Thage, er tilfreds med afgørelsen, men samtidig ærgerlig over forløbet. 

»Det har været en ærgerlig sag, fordi vi hele tiden har syntes, at vi havde retten på vores side – nemlig ret til at bruge Franceschis fotografier i forbindelse med Asger Jorns storstilede projekt “10.000 års Nordisk Folkekunst” – og samtidig har vi faktisk flere gange forsøgt at finde en mindelig løsning med de to brødre, men desværre uden held. Nu har vi rettens ord for, at Museum Jorn ikke har gjort noget forkert,« siger han til avisen i en skriftlig kommentar.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk