TOP

Museum giver offentligheden adgang til database: “Nu kan vi invitere folk indenfor i Joakim von Ands pengetank”

Offentligheden får adgang til en stor samling af arkæologiske fund, når Sydvestjyske Museer den 15. oktober gør deres database tilgængelig på en ny hjemmeside.

Her kan man søge efter specifikke fund i databasen, der indeholder mere end 100.000 billeder, og som står på skuldrene af et arbejde, der begyndte tilbage i 1980erne med Den Antikvariske Samling i Ribe.

“Nu kan vi invitere folk indenfor i Joakim von Ands pengetank. Billederne gør, at man simpelthen kan tage bad i de mange spændende genstande uden at have særlige forudsætninger,” skriver Morten Søvsø, der er overinspektør for Arkæologi & Samling ved Sydvestjyske Museer, i en pressemeddelelse.

Offentlighedens adgang er en milepæl i museets arbejde med at digitalisere dets omfattende samlinger, netop fordi det giver et indblik, som ikke kun forskere finder interesse i, mener overinspektøren.

“Det har aldrig været meningen med en museumssamling, at den skulle være en hemmelighed. Sydvestjyske Museers samlinger tilhører alle, så det har været vigtigt for os også at give alle adgang,” skriver Morten Søvsø videre i pressemeddelelsen.

Oprindeligt var tanken med digitaliseringen, der startede tilbage i 2017, dog, at det skulle være nemmere for forskere at dykke ned i de arkæologiske fund og analysere dem tværs af hinanden.

“Vores databases omfattende søgemuligheder, gør det let for os og vores forskerkollegaer at finde ud af for eksempel hvor mange glasperler af en bestemt type, der er fundet et bestemt sted, og hvad, der er fundet sammen med dem. Den grundige digitale registrering gør, at vi kan stille alle mulige spørgsmål til materialet,” skriver Morten Søvsø videre.

Selvom den officielle åbningsdag er den 15. oktober, kan databasen allerede tilgås her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.