TOP

Museum genåbner: Skolebørn er medskabere af ny vikingeattraktion på Vestegnen

Flere tusinde skolebørn har siden foråret 2017 arbejdet på at genskabe Harald Blåtands Ravingbro.

Den rekonstruerede bro er 100 meter lang og en del af Kroppedal Museums nye vikingeattraktion, når museet genåbner på fredag med udstillingen ‘Hver dag er en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden’.

Den nye vikingeattraktion tæller – blandt andre tiltag – også en digital mobilplatform, der viser vej til autentiske vikingelokaliteter i landskabet, en animationsfilm og guidede cykel- og vandreture tilbage til oldtidslandskaberne på Vestegnen.

“Vi har forsøgt at skabe en anderledes museumsoplevelse, hvor stemning og fortælling er i fokus. Det gør vi blandt andet gennem en smuk og dramatisk animationsfilm, der nok er fiktiv, men som bygger meget indgående på arkæologiske og historiske fakta. Så hvad enten man vil nørde autentiske vikingefund, eller om man blot vil have fornemmelsen af at træde ind i en anden verden for en stund, så tilbyder udstillingen begge dele,” udtaler udstillingsprojektleder Mads Thernø i en pressemeddelelse.

Den 100 meter lange rekonstruktion af en del af Ravingbro – der oprindeligt var 760 meter og lå syd for Jelling – bliver forbundet til forskellige vejtyper, som vikingerne selv fragtede sig på. Eksempelvis grenvej, svellevej, stenvej og hulvej.

Når vikingebro- og vejanlægget er færdigt, vil det være 700 meter langt, og det vil forbinde Kroppedal Museum i Høje-Taastrup med Vikingelandsbyen i Albertslund. Museet forventer, at anlægget vil være helt færdigt til efteråret.

Udstillingen ’Hver dag er en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden’ vil fortælle om hverdagslivet omkring år 800 og om de vikinger, der er fundet spor efter i lokalområdet. Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle, som arkæologerne fra Kroppedal Museum udgravede for nogle år tilbage. Gravpladsen er en af de største vikingegravpladser fra tidlig vikingetid. Udover at rumme i alt 120 vikingegrave, viste gravfund også, at flere af vikingerne stammede fra Gotland og formentlig var bosat på Vestegnen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.