TOP

Museum forsøger sig med crowdfunding for at finansiere udgravning

Bornholms Museum tager nu utraditionelle metoder i brug for at delfinansiere udgravningen af et soltempel i løbet af foråret. Det skriver DR.

Selvom der allerede er skudt millioner af kroner fra EU i projektet ved Sorte Muld på Bornholm, så har museet akut brug for 90.000 kroner til en forundersøgelse af området med geo-radar. Det fungerer som en form for røntgenundersøgelse, der giver arkæologierne et billede af de underliggende jordlag, så man kan se, hvad der eventuelt har været af byggeri i tidligere tider. Sorte Muld mellem Svaneke og Ibsker er en af Danmarks vigtigste kultpladser. Den blev udgravet tilbage i 1985-86, men i de senere år er der igen begyndt at dukke rigtigt meget frem i området.

“Vi prøver at lave crowdfunding nu, for det her bliver rasende dyrt, så selv små bidrag vil være meget velkomne,” siger chefarkæolog Finn Ole Nielsen fra Bornholms Museum til DR.

Han ikke i tvivl om, at crowdfunding i fremtiden bliver en del at finansieringen af arkæologiske projekter i Danmark. Hvis finansieringen lykkes vil studerende fra universiteterne i Aarhus og Lund hjælpe med at afdække soltemplet. 

En del af de EU-penge, der er givet, skal efterfølgende gå til grave- og registreringsarbejde, men det er også et mål at undersøge, om de arkæologiske udgravninger kan bruges som turistattraktion på øen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk