TOP

Museer udelader kontroversielle satire-tegninger i udstilling – har ikke råd til ekstra vagter

De to museer Alhambra og Storm P. Museet, der begge hører ind under Frederiksbergmuseerne, udstiller i øjeblikket politisk satire fra besættelsestiden og nutiden. 

Men to markante og delvist aktuelle tegninger mangler på nuværende udstillinger. Det drejer sig om Mohammed-tegningerne fra 2005 og satiretegningen af Kinas flag fra januar i år, begge publiceret i Jyllands-Posten.

Mens Storm P. Museet tager sig af fortiden, beskæftiger Alhambra sig med nutiden. I begge henseender er Berlingskes anmelder Bent Blüdnikow dog skuffet over, at museerne ikke udstiller de førnævnte satiretegninger. 

Frederiksbergmuseernes direktør, Astrid La Cour, affejer kritikken og forklarer, at der er flere årsager til, at tegningerne ikke er at finde side om side med satiretegninger af blandt andre Adolf Hitler.

“Vi bad Københavns Politi om at vurdere de sikkerhedsmæssige aspekter ved situationen og fik svaret, at vi skulle udvise ekstra agtpågivenhed i form af ekstra vagtpersonale. Og eftersom vi står i en alvorlig ressourcemæssig situation ovenpå coronakrisen, har vi ikke midler til at ansætte ekstra personale,” siger hun til Berlingske.

Religiøs og ikke politisk satire

Udstillingen åbnede i sidste uge og løber til april næste år. Ifølge Storm P. Museet er dansk satire blevet mere politisk, end den har været længe. De kalder det ligefrem en form for renæssance for politisk satire, som har fået en magt, der rækker helt ind i folketingssalen.

Samtidig forsøger museerne at sætte udstillingen ind i en historisk kontekst, når de perspektiverer til besættelsestiden.

“Dengang som nu kæmper kunstnerne for frihed og demokrati. Og mod magtmisbrug og autoritære styreformer. Dengang som nu tjener den politiske satire som våben mod politikere og selvudnævnte autoriteter,” skriver Storm P. Museet på dets hjemmeside.

Ifølge Astrid La Cour er det også vigtigt at hæfte sig ved, at det er politisk satire, hvilket blandt andet er en anden årsag til, at de ikke udstiller Mohammedtegningerne. De falder uden for udstillingens rammer, da Muhammedtegningerne handler om religion og ikke politik. Derudover har de ikke medtaget hele mellemperioden fra 1950’erne til 2000’erne.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Frederiksbergmuseerne tøver med at udstille Mohammedtegningerne. I 2016 lavede Storm P. Museet udstillingen ‘Grænseløs humor’.

Dengang var der enighed blandt museet medarbejdere om, at Muhammed-tegningerne ikke skulle udstilles. Det forklarede museumsleder Iben Overgaard til Berlingske.

“Når man siger ordet “satire”, er det næsten altid “Muhammed-tegninger”, og netop derfor føler vi en metaltræthed i forhold til dem. Vi vil gerne vise, at satire kan have en anden funktion i vores samfund, end at vi bare slår dem, vi ikke kender, oven i hovedet med tegninger, som vi mener, de skal finde sig i,” sagde hun i 2016.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk