TOP

Museer i Roskilde gennemfører spareplan: “Vi har med covid-19 fået århundredets forsømte forår”

Museumsorganisationen Romu har tirsdag gennemført en spareplan på 3,2 millioner kroner. 

“Vi har med covid-19 fået århundredets “forsømte forår” med store tab, ærgerlige aflysninger og voldsom usikkerhed til følge. Selvom Danmark måske vågner igen langsomt og stille efter påske, så har museerne uden publikum allerede fået smerten og en forandret økonomi, som betyder, at vi må reagere af hensyn til hele institutionen,” udtaler museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard i en pressemeddelelse. 

Spareplanen indebærer, at der er indført stop for nye ansættelser, og at flere projektstillinger ikke forlænges, når de udløber. Efter aftale med HK går de ansatte i museumsorganisationen kommercielle afdeling ned i både tid og løn i april og maj. Museumsdirektøren vil desuden arbejde gratis i 10 dage i løbet af de kommende måneder. Ingen fastansatte er blevet afskediget. 

Ingen hjælpepakker hjalp

Spareøvelsen er ifølge Romu en konsekvens af coronakrisen og det faktum, at museumsorganisationen ikke kan bruge nogle af regeringens hjælpepakker – og nedskæringerne betyder, at ni ud af knap 60 årsværk bliver skåret væk. 

“Som chef har jeg lagt regnskaber, budgetter og prioriteringer åbent frem for tillidsfolk og samarbejdsudvalg. Vi har taget os tid til at drøfte de bedste løsninger i en tillidsfuld og seriøs atmosfære. Fagforeningerne, herunder Ikke mindst HK Roskilde, har samtidig udvist en meget stor forståelse, som jeg er imponeret over. Sammen har vi ønsket af fastholde så mange af vores gode og dygtige og loyale folk som muligt, så vi kan fortsætte med at åbne kulturarven, når Danmark åbner igen. Det er lykkedes,” udtaler Morten Thomsen Højsgaard.

Opruster digitalt

Museumsorganisationen aflyser eller udskyder som led i spareplanen samtlige arrangementer frem til 19. maj. Herudover er museets arbejde med magasiner og samlinger udskudt et helt år – og al efteruddannelse, alle kurser og rejser og omkring 20 andre større og mindre budgetposter er fjernet for resten af år 2020.

På samme tid opruster Romu på den digitale front med blandt andet daglige artikler på Romus hjemmeside og i nyhedsbreve, tips til hjemmeundervisning og en webshop med udvalgte varer fra museumsbutikken.

“Alt sammen for i videst muligt omfang fortsat kunne formidle kulturarven og bevare kontakten til borgerne, selv om museer og besøgssteder i en periode er lukkede,” lyder det i pressemeddelelsen, hvor tillidsrepræsentanterne for HK’er og for AC-medarbejdere bakker op om spareplanen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.