TOP

Museer, biblioteker og symfoniorkester rammes ekstra hårdt af ny spareplan i Odense Kommune: “De bredeste skuldre skal bære de tungeste læs”

Fire institutioner står nu til at blive ramt særlig hårdt, når Odense Kommune ruller deres kommende spareplan på kulturområdet ud. Det fremgår af en ny alternativ spareplan.

Således står museet Brandts, Odense Bys Museer, Odense Symfoniorkester og kommunens biblioteker til en samlet reducering på i alt 11,6 millioner kroner i tilskud. Det er godt 3,5 milloner kroner mere end i den oprindelige spareplan. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Bag den nye spareplan, der udspringer af Odense Kommunes udsigt til flere ældre og flere børn i kommunen, hvilket giver et behov for en besparelse på 79 millioner kroner årligt på by- og kulturområdet, står Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti.

Tidligere på måneden meldte de to partier ud, at de havde fundet sammen i et politisk parløb – dog uden at konkretisere den alternative spareplan, udover at forsikre om en fredning af blandt andet Friluftsbadet, TipToe BigBand, Det Fynske Kunstakademi og H.C. Andersen Festspillene.

Smertegrænsen

“De bredeste skuldre skal bære de tungeste læs,” lyder det fra Anders W. Berthelsen, der er kulturudvalgsmedlem for Socialdemokratiet, i forbindelse med planen, der altså nu er blevet konkretiseret.

Han og Kristian Guldfeldt, der er kulturudvalgsmedlem for Det Konservative Folkeparti, er endnu ikke klar til at præsentere det færdige detaljerede spareforslag, som i kraft af Socialdemokratiet og Det Konservative Folkepartis flertal i udvalg og byråd står til at blive det færdige sparekatalog.

Men allerede nu fremgår det altså, at tilskuddet til Odense Bys Museer i det nye forslag står til at blive reduceret med 3,6 millioner kroner ud af en samlet årlig støtte på cirka 32 millioner kroner. Kommunens biblioteker står til en reducering på 3 millioner kroner ud af et budget på godt 80 millioner kroner. Samme beløb gælder Odense Symfoniorkester, mens museet Brandts står til en reducering på 2 millioner kroner ud af et budget på cirka 19 millioner kroner.

“Vi har prøvet på ikke at redde noget ved at ødelægge noget andet. Vi har set på, hvor smertegrænsen er på de forskellige området blandt andet ved at sammenligne med Aarhus og Aalborg,” siger Anders W. Berthelsen til Fyens Stiftstidende.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.