TOP

Mungo Park Kolding lukker – mangler politisk opbakning

Mungo Park Kolding drejer nøglen om til nytår og skal ikke længere være egnsteater. Det skriver JydskeVestkysten.

Teatret har ikke længere den fornødne opbakning blandt politikerne i Kolding Byråd, efter at Venstre og Dansk Folkeparti har besluttet sig for ikke at støtte op om at forlænge Mungo Park Koldings egnsteateraftale.

Under egnsteateraftalen er Mungo Park Koldings økonomiske grundlag væk. Aftalen sikrer teatret omkring 7,7 millioner offentlige støttekroner, hvoraf kommunen bidrager med cirka fem millioner kroner.  

“De fem millioner kroner kan skabe mere liv i bymidten, end et egnsteater kan. Mungo Park trak 9.678 publikummer i sæson 2018/2019, og vi tror, at fem millioner kroner kan skaffe mange flere mennesker til midtbyen,” siger byrådsmedlem Michael Krogh (V) til JydskeVestkysten.

Chokeret teaterdirektør

Mungo Park Koldings teaterdirektør, Sophie Lauring, fik den kedelige besked fredag formiddag. 

“Jeg tænkte bare: NEJ! Jeg har næsten ingen ord. Jeg synes, at det er synd – det er synd for Kolding, som virkelig har markeret sig som en design- og kulturby,” siger hun til Kulturmonitor og uddyber:

“Kultur er det klister, der holder os sammen. Teatret er et samlingssted, og hvor mange steder er der tilbage, hvor levende mennesker mødes om noget? Jeg var i gang med at udvikle teatret og finde ud af, hvordan vi kunne række ud til endnu flere mennesker – vi er en del af Applaus’ projekt om publikumsudvikling. Nu skal jeg i gang med at se på, hvad vi har tilbage, og hvad vi kan gøre i den sidste tid, vi har tilbage,” siger Sophie Lauring. 

Skulle til at stå på egne ben

Mungo Park Kolding meddelte i efteråret, at teatret kappede forbindelsen til moderteatret i Allerød og nu skulle til at stå på egne ben.

”Vi har været rigtig glade for at have det stærke Mungo Park-brand og teatrets forretningsmodel med fra begyndelsen, og det har helt klart betydet meget for vores succes Vi er klar til en ny rejse og til at udforske, hvordan vi kan være med til at løfte og understøtte kommunens visioner og det lokale kulturliv med scenekunst i særklasse,” lød det dengang fra Merete Due Paarup, som er formand for Mungo Park Koldings bestyrelse. 

Efterfølgende blev det besluttet, at teatret fra maj i år skal skifte navn, så det fremover kommer til at hedde Teatertid. 

“Teatertid vil i højere grad afspejle Koldingområdet og inddrage Koldings geografi, demografi, egnskultur og mennesker i udviklingen af fremtidens teater for, med, i og omkring Kolding. Teatertid vil kort sagt invitere flere med ved at styrke og dyrke samarbejde og eksperimentere med nye måder at involvere, engagere, interagere endnu mere, skabe nye samarbejder, synergier og symbioser på tværs og på trods,” lød begrundelsen

Kulturformand anklager V og DF for løftebrud

Formanden for kommunens kulturudvalg, Jesper Elkjær (R), anklager ifølge JydskeVestkysten Venstre og Dansk Folkeparti for at begå løftebrud med henvisning til, at der i forligskredsens aftale om budgettet for 2020 står: “Egnsteatret skal medvirke til at skærpe den kulturelle profil i Kolding Kommune” samt at forligskredsen, der består af V, R, DF og S, har budgetteret med at afsætte penge til Mungo Park Kolding i perioden 2021-2024.

“Så i mine øjne begår Dansk Folkeparti og Venstre nu forligsbrud af værste skuffe. Når man laver sådan et stunt ud af den blå luft og trækker tæppet væk under en stor kulturinstitution, så er det et tillidsbrud af de helt store. Det trækker fronterne op i byrådet og ødelægger tilliden mellem partierne. Det, synes jeg, er en katastrofe for Kolding,” siger Jesper Elkjær til avisen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.