TOP

Morten Hesseldahl: Ny beskatning af bogbloggere vil gøre “enorm skade”

Siden Skat tidligere i år varslede nye regler, har den litterære verden over en bred kam opponeret mod, at bogbloggere og andre ulønnede anmeldere fremadrettet skal beskattes af en bogs fulde markedsværdi, hvis de efter aftale modtager bogen som anmeldereksemplar. 

Til Kulturmonitor har flere bogbloggere ytret deres frustration, mens også forfatter og debattør Jeppe Krogsgaard Christensen har beskrevet Skats tiltag som “ødelæggende”.

Nu melder Gyldendals administrerende direktør, Morten Hesseldahl, sig i koret af utilfredse stemmer i en kommentar bragt hos Berlingske

“At beskatte de ulønnede bogbloggere vil være et komplet idiotisk spark over knæet på den brede læselyst. De forventede skatteindtægter vil være ubetydelige i forhold til omkostningerne ved at trække tæppet væk under denne litteraturens folkelige forankring,” skriver Morten Hesseldahl og understreger, at de nye skatteregler vil gøre “enorm skade”.

Bogblogger: “Det virker helt ude af proportioner”

En af Danmarks største bogbloggere, Julie Rasmine Larsen, har også givet sin holdning til kende.

På sin bogblog, Litfix.dk, har hun blandt andet beskrevet, hvordan Skats nye regler er “helt ude af trit” med de hidtidige regler fra Forbrugerombudsmanden, der omhandler, hvordan bogbloggere skal markere reklame på deres respektive kanaler. Samtidig er reglerne i bogbloggerens optik alt for rigide, beskæftigelsen taget i betragtning.

“Jeg har aldrig tjent penge på en anmeldelse. Det virker helt ude af proportioner, at det pludselig skal være en udgift for os at formidle litteratur,” skriver Julie Rasmine Larsen og tilføjer:

“Det dræber læseglæden, og det er skadende for litteraturen. Vi er bogbloggere med et højere formål. Det er ikke for at tjene penge. I så fald havde jeg nok valgt at blive fashion-, bolig- eller mor-blogger.” 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk