TOP

Mørket tætner for de danske biografer – næsten alle Hollywood-premierer er nu udskudt til næste år

Med Christopher Nolans imødesete ‘Tenet’ udskudt på ubestemt tid er godt og vel alle de amerikanske storfilm, der skulle bringe alverdens biografer tilbage på sporet efter coronakrisen, nu flyttet ud af biografåret 2020.

Dermed ser de danske biografers fremtid sortere ud end hidtil. Det understreger direktøren for brancheorganisationen Danske Biografer, Lars Werge, og melder om særdeles dystre miner blandt landets biografindehavere.

“Nogle er bange for, at det ikke længere kan køre rundt. For det er den ene ting efter den anden, der går i den forkerte retning,” siger han til Berlingske.

Vil i dialog med Erhvervsministeriet

Med tryghedskampagner, repremierer og en velsælgende premierefilm i den amerikanske ‘Little Women’ har biograferne ellers mærket tilløb til optimisme, men løber altså fortsat panden mod en mur. Nu ser det ifølge Lars Werge så sort ud, at Danske Biografer vil i dialog med Erhvervsministeriet hurtigst muligt.

“På grund af coronarestriktioner bliver vi nødt til at vise film med større mellemrum, og det betyder færre filmvisninger. Men så længe vi er pålagt restriktioner på grund af corona, synes jeg også kun, det er rimeligt, at vi modtager en form for kompensation,” siger Lars Werge.

Ny premierepolitik kan være på vej

I skrivende stund er den kommende James Bond-film ‘No Time to Die’ det nærmeste fyrtårn i biografkalenderens mørke. Filmen, der oprindeligt var sat til februar 2020, står nu til at få premiere til november.

Samtidig erfarer Mediawatch, at flere af Hollywoods biografspydspidser har sat døren på klem for, at de udskudte amerikanske biograffilm, der fortsat har lange udsigter i hjemlandet grundet coronaproblemerne, kan få premiere uden for USA – deriblandt Danmark. 

“Mange af filmstudierne er kommet til den konklusion, at verden ikke bliver perfekt, så de vil gøre det bedste, de kan, og lade filmene få premiere, hvor de kan,” siger Rich Gelfond, der er topchef for biografkoncernen Imax, til Financial Times ifølge Mediawatch.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk