TOP

Millionunderskud: Museum har fyret seks medarbejdere og er blevet sat under skærpet tilsyn

Et underskud på godt 2,5 millioner kroner i årsregnskabet for 2018 resulterer nu i, at Kroppedal Museum bliver sat under skærpet tilsyn. Det skriver sn.dk

Museet havde ellers budgetteret med et overskud på 42.000 kroner i 2018. 

“Vi skal følge Kroppedal tæt, så nu har vi i udvalget godkendt, at museet kommer under skærpet tilsyn. Museet skal også udvikle sig, og det er vigtigt, at man kommer ud til så mange som muligt, men økonomien skal være i orden,” siger formand for Fritids- og Kulturudvalget i Høje-Taastrup Kommune, Merete Scheelsbeck, til sn.dk.

Merete Scheelsbeck påpeger overfor sn.dk, at en del af årsagen til den dårlige økonomi hænger sammen med, at museet har haft fastansatte arkæologiske medarbejdere – frem for projektansatte til specifikke opgaver – selvom der ikke har været opgaver nok til dem.

Seks medarbejdere afskediget

Af Kroppedal Museums årsrapport for 2018 fremgår det, at museet blandt andet har afskediget seks medarbejdere for at rette op på økonomien. 

“I 2018 er der gennemført og afsluttet tiltag med henblik på at styrke museets økonomiske og administrative setup, hvilket har medført øget styring og overblik. Dette arbejde har afstedkommet et større oprydningsarbejde på den økonomiske side, og ”fundene” har medført, at Kroppedal Museum går ud af 2018 med et underskud. Underskuddet er betinget af for lave tilskud og indtægter. Dette har betydet, at der er blevet afskediget seks medarbejdere. Dette for at kunne sikre, at indtægter og udgifter kan hænge sammen. Dette betyder, at der fremover vil være aktiviteter, som Museet ikke kan gennemføre på samme vis som tidligere. Medarbejderne fratræder i 2019,” lyder det i årsrapporten. 

Drastisk fald i besøgstal dækker over ny praksis

Museets besøgstal ser umiddelbart ud til at være i frit fald – fra 52.608 gæster i 2017 til 27.226 gæster i 2018. Det drastiske fald hænger dog sammen med, at museet opgør besøgstallet på en ny måde. 

“Det skyldes, at vi ikke længere regner med 10 procent af besøgstallene på de biblioteker, rådhuse m.m., hvor vi har eller har haft mindre udstillinger, da det ikke kan dokumenteres, at de 10 procent af de besøgende rent faktisk har set vores udstillinger. Vi regner nu kun med besøgstal, der kan verificeres. Dog er der status quo på besøgsende på selve museets hovedadresse og -udstilling, til trods for at museet blev lukket for gæster fra den 5. august 2018 til den 15. marts 2019 på grund af ny udstilling, der skulle sættes op,” står der i årsrapporten. 

Som konsekvens af det skærpede tilsyn skal Kroppedal Museum fremover også aflevere et halvårsregnskab til politikerne.  

Ledelsesmæssigt har Kroppedal Museum været igennem en omskiftelig periode. Museumschef Lars Buus stoppede i 2018, og hans plads bliver i øjeblikket udfyldt af Mads Thernøe, der er konstitueret museumschef. Formanden for bestyrelsen blev også udskiftet i 2018, hvor Niels Engberg blev afløst af  Conny Trøjborg Krog. 

 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.