TOP

Mikkel Bogh forudser: Først i 2024 vil museerne igen kunne opsætte “store, dyre blockbuster-udstillinger”

Ifølge Mikkel Bogh, museumsdirektør på Statens Museum for Kunst, vil coronakrisen komme til at påvirke museumsbranchen langt ud i fremtiden. Tidligst i 2024 vil museerne være tilbage på samme niveau, som før coronakrisen ramte. Det skriver Berlingske. 

Både internationalt og nationalt oplever museer stor nedgang i besøgstal på grund af coronarestriktionerne og den generelle folkestemning. Statens Museum for Kunst har for eksempel 30 procent færre besøgende lige nu sammenlignet med oktober sidste år. Denne reduktion betyder, at museerne må skære ned på alle de poster, der ligger udover kerneaktiviteten, som er bevaring af museets kunst for eftertiden. 

“Hvis ikke det enkelte museum får økonomisk hjælp, kommer det til at betyde færre erhvervelser af ny kunst, færre særudstillinger og reduktion af personale. Personale er desværre et af de få steder, hvor museer kan reducere deres udgifter. Vi kommer til at se færre store, dyre blockbuster-udstillinger,” udtaler Mikkel Bogh til Berlingske.

Øget fokus på det nationale publikum 

Den mistede billetindtægt betyder, at museerne har færre penge til at række ud til publikum med, og at de bliver tvunget til at kigge indad – men det har måske sine egne fordele, mener Mikkel Bogh. Ifølge museumsinspektøren kan det være en fordel, at museer forsøger at tage ejerskab over deres egne samlinger og i højere grad fokuserer på at skabe værdi for det lokale og nationale publikum. 

Det er dog urealistisk at tro, at man kan komme op på samme høje besøgstal uden internationale turister og uden opsætning af store blockbuster-udstillinger. Blockbuster-udstillinger er storstilede udstillinger med et bredt appel, der tiltrækker mange besøgende. Dog er de dyre at sætte op, fordi der ofte er tale om store kunstnernavne, hvis værker skal indlånes fra udenlandske museer – noget der skal søges stor fondsdækning til for at kunne realisere. 

Ifølge Mikkel Bogh er der lange udsigter til de store, internationale udstillinger, og inspireret af flere udenlandske museer, som for eksempel The Metropolitan Museum i New York, vil Statens Museum for Kunst i fremtiden fokusere på at gøre sig mere relevant for det nationale publikum indtil museumverdenen igen kan køre på fuldt blus i 2024.  

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk