TOP

Michael Bojesen: Lad os kombinere sammenhold med kreativitet – kunsten skal bringe os gennem krisetider

Kommentar: For godt et halvt år siden kunne Malmø Opera fejre sin 75-års fødselsdag. Husets historie er helt unik. Under en af de største kriser verden har oplevet – 2. Verdenskrig – besluttede visionære politikere i Malmø at bygge Nordeuropas største teater. Byens borgere, hvoraf størstedelen tilhørte arbejderklassen, skulle have det bedste af det bedste. Resultatet blev en åben og inviterende bygning placeret midt på byens travleste vej – alt sammen et symbol på, at scenekunsten skulle være relevant og tilgængelig for alle. 

Det var klar socialdemokratisk kulturpolitik, og filosofien var enkel: I en verden i krise var kunsten vigtigere end nogensinde. Og Malmøs borgere skulle med scenekunst af højeste kvalitet have mulighed for at opleve lys og håb i deres liv og hverdag. 

Malmø Stadsteater – som det hed dengang – åbnede med pomp og pragt i 1944. Og naturligvis var der kritiske røster. Der var mange, som fandt det upassende at investere så mange penge i kunst på et tidspunkt med krise og usikkerhed. Men kritikken forstummede hurtigt, og borgerne tog huset til sig. Den dag i dag er huset tilgængeligt for et stort, bredt publikum.

Kulturens verden knokler for at få kunsten ud til borgerne

I denne tid er vores forestillinger aflyste. Men som så mange andre i kunstens verden prøver vi alligevel at gøre kunsten tilgængelig. Vi livestreamer blandt andet dagens sang hver dag kl. 12. En streaming som ses af mange tusind mennesker, og som vi får mange positive reaktioner på. Det giver glæde og fællesskab i en svær tid. 

På samme måde ser vi i Danmark mange tusind mennesker samles hver dag bag skærmene i fællesskabet om DRs morgensang. Kunstens og kulturens verden har siden krisens begyndelse knoklet for at få kunsten ud til borgerne. Cph:Dox omstillede sig lynhurtigt og blev digital. Et børneteater livestreamer forestillinger til glæde for børnefamilier i en presset hverdag, andre teatre lægger deres forestillinger online, og forfatterdebatter og højtlæsningsarrangementer lader os dykke ned i litteraturen sammen hver for sig. På sociale medier deles boglister, filmanbefalinger, koncerter osv. på livet løs. Og jeg kunne blive ved.

Som formand for Statens Kunstfond bliver jeg så ualmindelig stolt over at se det intense arbejde og den fantasifuldhed, der lægges for dagen fra kulturinstitutionernes og kunstnernes side. For i en tid som denne, er det jo præcis kunsten som samler os, og som giver os mening. 

Lad os kombinere sammenhold med kreativitet

Vores velfærdssamfund er under hårdt pres lige nu, og en vigtig, selvfølgelig og uundværlig del af velfærden er kunsten og kulturen. Vi skal give os selv lov til at komme os over chokket, og den uoverskuelige situation mange kunstnere og kulturlivet står i. 

Men derefter skal vi finde løsninger. Det bliver vi nødt til, fordi kunsten mere end nogensinde er livsvigtig. Kunsten og kulturen er ånden i vores samfund, og dermed ligeså vigtig som at vi mennesker trækker vejret og ånder. Jeg er overbevist om, at vi nok skal finde løsninger som får kunsten og kunstnerne til at overleve. Lad os kombinere sammenhold med kreativitet, og vise kunstens værdi, vigtighed og styrke. 

I en verden i krise er kunsten vigtigere end nogensinde. Det vidste man dengang i 1944 i Malmø. Og det ser vi igen i dag.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Formand for Statens Kunstfonds bestyrelse og operachef for Malmø Opera.