TOP

Mette Bock om litteraturens vilkår: “Positive takter, men også sorte skyer i horisonten”

Kulturminister Mette Bock (LA) ser både positive og negative tendenser på litteraturområdet herhjemme. På plussiden står det, at der aldrig er blevet udgivet flere bøger herhjemme end nu, og at andelen af folk, der overhovedet ikke læser er faldende, mens den mest kritiske tendens er, at mængden af tid, der bruges på bøger faldende, skriver BogMarkedet.

“Der er i dag stor konkurrence om vores tid, særligt fra de elektroniske medier, og vi bruger mere tid på andre ting end at læse bøger. Det mener jeg ikke nødvendigvis er negativt, og jeg synes ikke, vi skal være fordømmende over for denne udvikling. Men vi skal naturligvis følge denne udvikling meget nøje,” siger ministeren til BogMarkedet og understreger samtidig, at der fra ministeriets side er fuld fokus på udviklingen blandt andet gennem Bogpanelets arbejde med at undersøge bogens og litteraturens vilkår frem til 2022.

Ministeren afviser, at litteraturområdet bliver nedprioriteret i forhold til andre kulturområder trods det, at området ikke blev prioriteret særlig højt, da regeringen sidste år afsatte fire millarder kroner til kulturlivet. Blandt andet gennem biblioteksafgiften og midlerne gennem Statens Kunstfonds litterære udvalg bliver området tilgodeset.

”Kulturministeriet støtter hvert år litteraturområdet med rigtig mange penge. Det er rigtigt, at litteraturområdet ikke blev direkte tilgodeset i fordelingen af finanslovens ekstra midler til kultur i år, men jeg vil dog understrege, at litteraturen som selvstændigt område får godt en kvart milliard kroner om året i direkte statslig støtte,” siger hun til BogMarkedet

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk